НАРОДНИ ФРОНТ ОСНОВАН У ЛАКТАШИМА: ШАНСА ИЛИ РИЗИК ЗА ОПОЗИЦИЈУ?

Јелена Тривић, кандидат за предсједника Републике Српске на општим изборима 2022. године, недавно је објавила оснивање новог политичког субјекта под називом Народни фронт. Градски одбор ове нове политичке странке основан је и у граду Лакташи, а састављен је од 30-ак углавном сада већ бивших чланова Српске демократске странке и Партије демократског прогреса.

На оснивачкој сједници, која је одржана у Лакташима, изабран је Небојша Личанин за предсједника Градског одбора Народног фронта. Личанин је у претходном периоду био активни члан неколико политичких странака, а у Народни фронт прешао је из Партије демократског прогреса гђе је био предсједник Градског одбора.

Оснивање Народног фронта већ је изазвало и неке контроверзе. Многи већ критикују Личанина због честог мијењања политичких опција, што су неки тумачили као недостатак досљедности и политичког интегритета. Наши саговорници сматрају да честе промјене странака сада већ доводе у питање његову вјерност политичкој идеологији или програму који заступа, што би за наредне изборе и оним гласачима од којих је добио повјерење могло бити проблематично.

Такође, када се узме у обзир политичка прошлост неких од чланова који су присуствовали оснивачкој сједници Народног фронта, поставља се питање хоће ли се овај нови политички субјект успјети етаблирати као озбиљна и кохерентна политичка опција у Лакташима.

Наши саговорници сматрају да би оснивање Народног фронта могло довести до даљњег разводњавања опозиције у Лакташима, умјесто да се ојачава њен политички утицај који је у овом тренутку скоро па безначајан. Са бројним странкама и политичким субјектима који се такмиче за подршку бирача, оваква подјела ће сигурно резултирати подјелом гласова, углавном опозиције у Лакташима, што би могло олакшати побједу СНСД-а на локалним изборима наредне године.

У сваком случају, оснивање Народног фронта у Лакташима показује да се политичка ситуација у Републици Српској мијења и да грађани траже нове политичке опције, што је показала листа за Правду и ред Небојше Вукановића на претходним изборима. Остаје видјети хоће ли Народни фронт успјети привући довољно подршке и постати значајна политичка снага у Лакташима.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име