ПРОВЈЕРИТЕ ДА ЛИ СПАДАТЕ У ЗАУЗЕТЕ ИЛИ ПРОДУКТИВНЕ ЉУДЕ НА ПОСЛУ

0
41

Захтјеви за ефикасношћу на послу створили су погрешне представе о томе шта заиста значи продуктиван радни дан, због чега много људи мисли да је заузетост исто што и продуктивност.

Разлике између продуктивних и заузетих људи

Заузети људи теже томе да уклопе што више ствари и послова у свој дан. Продуктивни људи су своју листу обавеза смишљено и планирано смањили за 50 посто.

Заузети људи мисле да је више ствари потребно урадити за уобичајених осам или девет сати проведених на послу. Они стављају превише задатака на своју листу обавеза, да би већину њих заправо одложили за сутрадан.

Продуктивни људи одлично знају да им на листи обавеза није потребно 40 задатака. Они заузимају мање је више приступ када је у питању планирање свог радног дана извршавањем само оних најважнијих задатака.

Заузети људи „скачу“ на сваки задатак. Продуктивни људи знају разлику између „хитног“ и „важног“.

Заузети људи проводе већину свог времена на послу „гасећи непотребне пожаре“, јер их заслијепе хитне бриге на послу које у суштини нису толико важне. У свакој компанији многе ствари могу бити означене као хитне, али то обично утврди ваш колега или шеф који очекује одговор ШТО ПРИЈЕ.

Изузетно продуктивни људи знају да разликују хитне задатке и важне задатке. Фокусирају се на то да ураде оно што је важно, умјесто да потроше своје радно вријеме у покушају да заврше различите хитне задатке.

Заузети људи су увек расијани. Продуктивни људи стварају систем.

Заузети људи су током година развили навике које убијају продуктивност. Kомпулсивно провјеравају е-пошту током дана и избацују се из колосјека кад год им телефон зазвони. А овакве праксе заправо могу да успоре мозак.

У недавној студији на лондонском универзитету Kинг’с Цоллеге открили су да компулсивно нервирање око мејлова може довести до пада од 10 ИQ бодова. Стално пребацивање између рада на неком задатку и одговарања на е-пошту такође мијења структуру вашег мозга што доводи до мање способности фокусирања.

Са друге стране, продуктивни људи креирају систем за чак и најобичније задатке, попут провере своје е-поште. Они се одређено, кратко вријеме посвећују провјеравању мејлова, тако да могу више да се концентришу на оно што је неопходно за испуњавање њихових циљева за тај дан.

Заузети људи обављају више задатака истовремено. Продуктивни људи се фокусирају.

Заузети људи се труде да раде 15 ствари ођедном. На рачунару им је отворено неколико прозора и докумената док непрестано провјеравају календар.

Продуктивни људи се усредсређују на што ефикасније обављање задатака који су најважнији. Они ефикасно обављају више задатака тако што спајају мање важан задатак са важним задатком. На примјер, високо продуктивна особа води биљешке о идејама о потенцијалном пројекту док чека састанак одбора. Продуктивни људи су такође свјесни да би требало да обављају више задатака само ако се друга мање важна ствар може одрадити са мало енергије.

Заузети људи залијепљени су за своје столове. Продуктивни људи знају када треба направити паузу.

Заузети људи ријетко праве паузе, они заправо мрзе паузе мислећи да су оне за лењивце. Такође су фрустрирани када виде продуктивне људе који изгледају као да имају све вријеме на свијету и који заправо уживају у свом послу. Продуктивни људи знају када ће себи дати тренутак да се одморе. Праве паузе одлазећи у шетњу док слушају своју омиљену музику, гледајући кратак смијешан видео, медитирајући или ићи на ужину. Знају да ће бити продуктивнији када пусте мозак да се одмори од неколико дугих сати рада.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име