ПРВИ ПУТ ОД НАСТАНКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПРОСЈЕЧНА ПЛАТА ПРЕМАШИЛА 1.000 КМ

0
205

Просјечна мјесечна јулска плата након опорезивања у Републици Српској износила је 1.019 KМ, и то је први пут да је премашила 1.000 KМ, саопштено је из Републичког завода за статистику.
Просјечна плата након опорезивања исплаћена у јулу 2021. у односу на исти мјесец претходне године номинално је већа за 6,7%, а реално за 4,9%, док је у односу на јун 2021. номинално већа за 2,5%, а реално за 2,6%. Просјечна мјесечна бруто плата износила је 1.559 KМ, саопштено је из Републичког завода за статистику.

Највиша просјечна плата након опорезивања исплаћена је у подручју финансијске и дјелатности осигурања у висини од 1.526 KМ, а најнижа у подручју дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство од 729 KМ.

Просјечна мјесечна јулска бруто плата износила је 1.559 KМ.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у јулу у односу на јун у просјеку су ниже за 0,1 одсто, док су у односу на исти мјесец претходне године у просјеку више за 1,7 одсто.

Највећи годишњи раст цијена у јулу од 9,9 одсто забиљежен је код превоза, због повећања цијена горива и мазива, док је највећи пад цијена на годишњем нивоу забиљежен у одјељку одјећа и обућа од 9,5 одсто, усљед сезонских снижења конфекције и обуће током године.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име