ДИЈАСПОРА ГОДИШЊЕ У БИХ ОСТАВИ СКОРО 5 МИЛИЈАРДИ МАРАКА

0
19

Вријеме је годишњих одмора, када велики број држављана БиХ из земаља свијета стиже у посјету, а тада су неизоставне и њихове посјете стоматолозима, механичарима и фризерима, с обзиром на то да у БиХ остваре велике уштеде, али и „дају ињекцију“ привреди.

Велики прилив грађана из дијаспоре БиХ увелико доприноси пуњењу буџета, развоју свих грана привреде, а посебно оних које су међу најцјењенијим у земљама Европске уније.

Најтраженије су услуге фризера, аутомеханичара и стоматолога. Управо тим поводом Kликс је разговарао с радницима у овим струкама како би провјерили да ли имају пуне руке посла, које услуге најчешће траже и да ли су “широке руке”.

Адис Јажић, водитељ аутомеханичарске радње, која послује и у другим градовима у БиХ, је казао да је ове године пуно више посла у љетном периоду него прошле године, а да томе увелико доприноси и број власника аутомобила страних регистарских ознака.

– Сигурно је да је више посла него је то било прошле године, када нису толико долазили у БиХ. Посла има и трудимо се да смо на располагању свима. Нису толико захтјевни, углавном овдје раде редовне сервисе и поправке на трапу возила, али ту су и ванредне интервенције. Све плате уредно, не цјенкају се, послушају шта треба урадити, то урадимо и иду даље – казао је Јажић те додао да су цијене дијелова у БиХ и ЕУ скоро па идентичне, али су услуге монтирања у земљама ЕУ доста скупље те управо због тога возила поправљају у БиХ.

Пуне руке посла у љетној сезони имају и фризери, а један од њих је и Ахмед Хецо, који истиче да је велики број оних који и без потребе за шишањем ипак дођу у салон, дотјерају се и плате пуну цијену.

– Посао је прошле године био смањен како због епидемиолошких мјера тако и због смањеног броја људи који су требали наше услуге. Ово је доста боља година, а с обзиром на то да радимо на термине, знамо ко нам када долази и можемо рећи да је данас 50 одсто грађана из дијаспоре, а 50 одсто становника БиХ. Повећали смо број запослених, радимо више како бисмо били што више на располагању нашим људима из дијаспоре – изјавио је Хецо те додао да осим плаћања услуге остављају и бакшиш.

Истиче да су цијене шишања у БиХ ниже, али да се примијети да они више воле доћи у салон поразговарати и још увијек бити дио града.

– Они када дођу, углавном проводе вријеме овдје како бисмо попричали, јер су отишли прије неколико година и интересује их каква је ситуација, шта се дешава, да чују „из прве руке“ како град куца. Иако немају потребе да шишањем, ипак дођу, скрате косу и поразговарају – додаје Хецо.

Опште је познато да дијаспора често годишњи одмор искористи и како би посјетила стоматолога у БиХ, а Вилдана Kарамустафић из Горњег Вакуфа нам је рекла да током љетног периода често ради прековремено због повећаног броја клијената.

– У том периоду долази много људи из иностранства и то углавном из Швајцарске, Аустрије, Њемачке, САД-а и Словеније. Примјетан је пораст броја пацијената из наведених држава у односу на прошлу годину. Свако ипак има свој термин, остави се времена да се испоштују и захтјеви наших домаћих пацијената и сав посао заврши до краја – каже Kарамустафић.

Додаје да дијаспора БиХ углавном ради захвате из домена естетске стоматологије, као што су избјељивање зуба и протетски радови и да свако од њих прије почетка процеса рада буде упознат о цијенама, које уредно плате.

– Задовољна сам радом ординације, а посебно ме радује да поред услуга у европским државама ипак изаберу да своје вријеме и новац потроше у БиХ, што нама даје могућност да пратимо свјетске трендове, едукације и купујемо што квалитетније материјале – додаје Kарамустафић.

Важно је споменути да је Босна и Херцеговина у врху љествице земаља Европе по новчаним трансферима емиграната из БиХ те да то чини око осам посто бруто домаћег производа (БДП). У преводу, према информацијама из посљедње студије коју је провела „Westminster Foundation for Demokracy – WFD“ уз подршку Амбасаде Уједињеног Kраљевства у БиХ, дијаспора у БиХ годишње пошаље 2,5 милијарди евра.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име