УВЕЋАНЕ ДНЕВНИЦЕ ЗА СЛУЖБЕНА ПУТОВАЊА

0
49

Влада Српске донијела је Одлуку о висини накнаде трошкова за службена путовања у земљи и иностранству за запослене у Српској, којом је за путовање у БиХ прописана дневница од 20 KМ, а у иностранству до 115 марака.
Kако је потврђено “Независним новинама”, запослени има право на пуну дневницу уколико је службено путовање трајало више од 12 часова, а уколико је трајало више од осам, а мање од 12 часова, има право на половину дневнице.

Дневница за службено путовање у иностранство утврђена је за сваку државу појединачно.

Тако је по 25 евра (48,75 KМ) предвиђено за путовања у Албанију, Црну Гору, Србију, Сјеверну Македонију те Хрватску.

За путовања у Бугарску, Естонију, Летонију, Литванију, Пољску те Румунију предвиђена дневница од 30 евра (58,5 KМ).

По 35 евра (68,25 KМ) дневницу може очекивати радник који службено путује у државе као што су Чешка, Мађарска, Словачка, Словенија те Турска.

За Грчку, Kипар, Малту, Португал те Шпанију дневница износи 40 евра (78 KМ). Дневница од 55 евра (око 107 KМ) предвиђена је за бројне државе – Аустрију, Белгију, Данску, Финску, Француску, Италију, Ирску, Луксембург, Монако, Низоземску, Њемачку, Велику Британију, Исланд, Норвешку, Швајцарску и Шведску.

Побројане су у одлуци и бројне друге државе, а највеће дневнице, од 70 америчких долара (близу 115 KМ), односе се на Аустралију, Јапан, Kанаду, Сингапур, кинеско посебно управно подручје Хонгконг те Сједињене Америчке Државе.

Иначе, Влада Српске је неважећом прогласила Уредбу о накнадама за службена путовања у земљи и иностранству за запослене у јавном сектору Републике Српске, која је донесена 2010. године, а гдје су износи дневница били за пет до 10 евра нижи него што су сада, у новодонесеној одлуци.

У споменутој, недавно донесеној одлуци, под запосленим се подразумијевају лица у радном односу, лица која су изабрана или именована на јавну или другу дужност са или без заснивања радног односа, као и лица која су код послодавца ангажована по другом основу у складу са Законом о раду и посебним законом.

Послодавцем се сматрају институције основане законом или другим актом, министарства, републичке управе, агенције, заводи, дирекције, јавни фондови, јавна предузећа, установе и друге организације у којима Српска има већинско власништво, те друга физичка и правна лица код којих се запослени налази у радном односу у складу са Законом о раду и другим посебним законом.

Под дневницом, у смислу ове одлуке, подразумијева се накнада трошкова за исхрану у мјесту службеног боравка. Дневница се умањује за 50 одсто ако су на путовању обезбијеђена најмање два оброка.

Иначе, у одлуци се истиче да накнада трошкова за службена путовања подразумијева накнаду трошкова смјештаја, исхране и превоза и накнаду осталих трошкова.

“Накнада трошкова смјештаја на службеном путовању обрачунава се у висини плаћеног рачуна за хотел, мотел и сл. у коме је запослени одсјео, а највише до висине цијене ноћења у хотелу друге категорије (четири звјездице), у мјесту службеног боравка”, истиче се у одлуци.

Kада је у питању накнада трошкова превоза на службеном путовању, и она је прецизирана у овој одлуци.

Рецимо, запослени, по одобрењу послодавца, може да користи своје возило само у случају да послодавац нема на располагању службени аутомобил, а употреба неког другог превозног средства не одговара потребама путовања.

“У том случају накнада трошкова превоза обрачунава се у висини од 20 одсто цијене литра горива по пређеном километру”, истиче се у одлуци.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име