ЗАПАДНИ БАЛКАН ОД ЧЕТВРТКА БЕЗ РОМИНГА

0
124

Од четвртка, 1. јула, цијели западни Балкан бит ће зона гђе се неће наплаћивати услуге роминга. Бесплатним ромингом бит ће обухваћене Албанија, Босна и Херцеговина, Kосово, Црна Гора, Сјеверна Македонија и Србија.
Накнаде за роминг у овим земљама неће бити, што ће грађанима ових земаља, али и пословним субјектима значити и више новца у буџету, оцијенила је Мајлинда Брегу, генерални секретар Вијећа за регионалну сарадњу (РЦЦ).

– Људи желе и требају бити повезани на различите начине, а регион без роминга је један од њих. Ако се вратимо три године уназад, када су лидери западног Балкана одлучили да смање цијене роминга у региону, нико није мислио да ћемо тако брзо имати регион у коме ће цијене роминга бити нула. А видите гдје смо, бројимо дане када ће западни Балкан бити без роминга – рекла је Брегу на састанку министара задужених за информационе и комуникационе технологије западног Балкана одржаном у Подгорици.

Предсједништво БиХ је у марту 2019. године, на приједлог Вијећа министара БиХ, размотрило и одобрило приједлог споразума о снижењу цијена роминга у јавним мобилним комуникационим мрежама, којим је предвиђено да ће до 1. јула 2021. године максимална малопродајна цијена накнада за роминг у региону западног Балкана бити доведена на ниво цијена које одговарају правилима “у ромингу као у домаћем саобраћају”.

– Дефинисано је то да максимална цијена накнада за роминг у мобилној телефонији мора најкасније до 1. јула 2021. године бити доведена на ниво цијена у складу с правилом “као у домаћем саобраћају”, а које се примјењује у ЕУ – речено је за „Аваз“ из Регулаторне агенције за комуникације БиХ.

Kључно је то да од 1. јула ове године, увођењем правила “у ромингу као у домаћем саобраћају”, корисници неће плаћати додатне накнаде када путују унутар региона западног Балкана, односно користиће роминг услуге по домаћим цијенама.

Саобраћај који се оствари унутар региона западног Балкана (позиви, СМС поруке, мобилни интернет) ће бити наплаћен или одузет од бонуса укљученог у тарифни пакет на исти начин као да је корисник код куће. За корисника ће бити исто да ли користи мобилни телефон док путује унутар региона западног Балкана или га користи у БиХ.

С циљем пуне примјене споразума, Регулаторна агенција за комуникације (РАK) је у јуну 2019. године донијела одлуку о цијенама услуга роминга у јавним мобилним комуникационим мрежама. Одлуком је дефинирано да се снижење цијена услуга роминга одвија у двије фазе, и то прва од 1. јула 2019. до 30. јуна 2020., а друга од 30. јуна 2020. до 1. јула 2021.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име