ЖЕНЕ ЗАРАЂУЈУ МАЊЕ ОД МУШКАРАЦА, А РАЗЛИКА НИЈЕ МАЛА

0
23

Мушкарци у Босни и Херцеговини у просјеку зарађују за око 13 посто више од жена, док особе са завршеним факултетом у односу на оне са средњошколским образовањем имају око 15 посто већа просјечна примања, показује истраживање портала Плата.ба.

Kад се гледа просјечна зарада по образовању, истраживање показује како просјечна нето плата за универзитетско образовање у БиХ износи 1.348, а средње 1.168 марака.

Разлике у заради постоје и међу половима па тако БиХ с разликом од 13 посто у корист мушкараца прати Европску унији гдје запослена жена у просјеку заради 14 посто мање него мушкарац.

Kако би се уједначила примања међу половима у Унији, посланици у Европском парламенту су 21. сјануара 2021. усвојили резолуцију о Стратегији ЕУ-а за равноправност полова којом позивају Kомисију да изради нови амбициозни акцијски план за смањење разлике у плати међу половима, који државама чланицама поставља јасне циљеве за смањење разлике у сљедећих пет година.

“Према нашим подацима, на основу уноса испитаника, просјечна плата за мушкарце је 1.309, а за жене 1.160 марака“, кажу с портала Плата.ба

Према истраживању споменутог портала који је дио пројекта који се проводи у више земаља у свијету, највиша исплаћена плата у БиХ у посљедњих 12 мјесеци износи 8.533 марке. Та је плата исплаћена једном генералном директору, а наведени износ, како кажу, садржи основну плату и бонусе.

Гледајући просјек зараде по занимањима, у БиХ највише зарађују менаџери чија просјечна плата износи 3.731, а најмање чистачи 596 марака.

У прва три најплаћенија занимања спадају и генерални директор (просјек 3.719 KМ) те ИТ директор (3.417 KМ).

Са друге стране уз чистаче, у БиХ најмање зарађују шивачи (630 KМ) те портири чија је просјечна плата 640 марака.

Истраживање, које се врши онлине, а подаци се добивају на основу уноса испитаника и обухваћа просјечну нето плату у седам земаља регије, показује да се на задњем, односно предзадњем мјесту налазе Сјеверна Македонија и Босна и Херцеговина.

Тако је у Сјеверној Македонији просјечна нето плата 907, а у БиХ 1.265 марака што значи да је просјечна зарада у БиХ чак три пута нижа од оне у Словенији.

Највиша просјечна плата је у Словенији 3.703 марака, а слиједе Румунија и Хрватска са 1.895, односно 1.818 марака. Одмах иза њих су Бугарска са 1.801 марком те Србија са 1.305, наводе с портала Плата.ба.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име