ДАНАС ПОСЕБНА СЈЕДНИЦА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ – ШТА ПОЛИТИЧКИ ЛИДЕРИ МИСЛЕ О ТОМЕ?

0
23

Народна скупштина Републике Српске данас ће, на захтјев српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, одржати посебну сједницу на којој ће једина тачка дневног реда бити – оцјена рада високог представника, примјена Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ у периоду разговора о именовању новог високог представника.

Додик ће имати и уводно излагање о предложеном дневном реду и истиче да се одлуке Народне скупштине, која представља Републику Српску, морају уважавати. 

Додик каже да, ако поново буде наметнута прича о избору високог представника, Српска не може да прихвати никога ко није изабран у складу са Анексом 10, а да би тако било, између осталих, морају да питају и Републику Српску.

– А пошто нас не питају, тражићемо од Србије да се јасно изјасни око тога, и од Хрватске и ФБиХ. И сада имате ситуацију -Српска је за укидање ОХР, Србија је за укидање ОХР-а, Хрватска исто. У Федерацији пола политичке структуре је за укидање ОХР-а то су Хрвати, а на нивоу БиХ 2/3 структуре власти је за укидање ОХР-а, то су Срби и Хрвати, само Бошњаци нису – навео је Додик.

Предсједник ДНС Ненад Нешић истиче да је за ову странку политички и национални интерес Републике Српске изнад партијског интереса. Наводи да ће ДНС став у вези с данашњом сједницом заузети након што чују шта ће Додик рећи посланицима.

– Ако се за ових мјесец дана десило нешто што ми не знамо, а о чему би Додик желео да нас информише, онда требамо да покажемо политичко и национално јединство и ту нема мјеста политичким играријама – истиче Нешић.

Међутим, како додаје он, ако посланици поново треба да расправљају о ономе о чему су расправљали прије мјесец дана, и ако је ово још један улазак у предизборну годину ради кориштења овог питања у интересу владајуће партије, онда то није јачање него слабљене Српске и злоупотреба НСРС, како би се скренула пажња с питања набавке вакцина и лоше економске ситуације.

Видјећемо шта нам има рећи Додик и одредити се у складу с тим. Нашу подршку ће имати за све оно што је у интересу Републике Српске, али исто тако нећемо бити играчка за било чије манипулације – поручио је Нешић.
Предсједник Српске демократске странке Мирко Шаровић сматра да је Народна скупштина Републике Српске, нажалост, постала позорница “само за лажне представе Милорада Додика”.
– Цјелокупна јавност се, ко зна више колико пута, увјерила да су овакве, наручене сједнице, чисто замајавање причама од којих касније у правилу никада не буде ништа, а ми у преварама не желимо и не можемо учествовати – истакао је Шаровић.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име