БЕЗОС ЗА 3 СЕКУНДЕ ЗАРАДИ ПРОСЈЕЧНУ ГОДИШЊУ ПЛАТУ У БИХ. МАЛО ЛИ ЈЕ?

0
10

Петнаест најплаћенијих извршних директора технолошких компанија у Сједињеним Државама има збирну годишњу плату већу од 83 милијарде америчких долара.

Да би се боље сагледало колико зарађују најплаћенији људи из ове бранше, у компанији Симпл тексајтинг су на основу финансијских извештаја из 2019. године развили специјални дигитрон.

Он корисницима омогућава да унесу своја примања или трошкове и потом израчунају колико времена је потребно технолошким милијардерима да зараде или отплате исти износ, пише Ал Џазира.

Ако се у програм унесу најновији доступни подаци статистичких завода у нашем региону, могу се упоредити плате неколицине најбогатијих извршних директора у ИТ компанијама са просјечним платама у државама региона.

Технолошким милијардерима је потребно најмање времена да зараде годишњу плату у БиХ. То вријеме износи три секунде. У региону се најбоље држе Словенци. За њихову годишњу плату најплаћенији ИТ директори морају да се “зноје” чак око три сата.

Најмање времена је потребно да се заради просјечна годишња плата радника у Босни и Херцеговини, која износи 6.726 долара. За тај износ Џеф Безос, извршни директор „Амазона“, мора напорно да ради цијеле три секунде.

Србија је, ипак, захтјевнија. Тако Илон Маск, извршни директор компаније „Тесла“, мора да утроши један минут и 36 секунди да би зарадио просјечну годишњу плату радника у тој земљи, односно 7.072 долара.

Црногорци су негдје на средини мука технолошких милијардера. Марк Закерберг, извршни дирекор „Фејсбука“, већ мора да се помучи цијели један минут и 48 секунди како би зарадио просјечну плату радника у Црној Гори, позамашних 7.452 долара.

Тим Кук, извршни директор „Аппле“, бије тешку битку са просјечном годишњом платом у Хрватској. Она износи чак 12.557 долара, па је Куку потребно да ради ништа мање него 52 минута и 48 секунди за ту суму.

Словенци су најзахтјевнији у цијелом региону. Њихови радници имају годишњу плату од невјероватних 17.587 долара. Зато Сатја Надела, извршни директор „Мајкрософта“, мора да се зноји рекордна три сата, 35 минута и 24 секунде да би достигао годишња примања словеначког радника.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име