УГОСТИТЕЉИ ЗАХВАЛНИ ВЛАДИ СРПСКЕ ЗБОГ ПРОДУЖЕЊА РАДНОГ ВРЕМЕНА

0
14

Одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације, рад угоститељским објектима, умјесто до 23 часа, како је било досад, дозвољен је до поноћи.

„До 31. августа ограничава се радно вријеме угоститељским објектима за исхрану и пиће од шест до 24 часа. Пружање угоститељских услуга исхране и пића на тај начин односи се и на угоститељске објекте за смјештај“, саопштено је након 52. сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације.

Далибор Шајић, предсједник Удружења послодаваца угоститеља и туризма Републике Српске, захвалио је Влади Републике Српске, односно члановима Републичког штаба за ванредне ситуације, а посебно премијеру Радовану Вишковићу, на разумијевању ситуације у којој се налазе туризам и угоститељство.

„Тражим да сви послодавци буду одговорни, да не злоупотребљавају одлуку Републичког штаба за ванредне ситуације те да поштују препоруке Института за јавно здравство РС“, рекао је Шајић за „Независне новине“.

Иначе, одлука о продужењу радног времена за угоститељске објекте на снагу је ступила данас, а све мјере Републичког штаба за ванредне ситуације продужене су до до 31. августа.

„У циљу превенције ширења вируса корона на територији Републике Српске и заштите и спасавања становништва, до 31. августа забрањују се сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица“, саопштено је након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације.

До 31. августа дозвољене су такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао Институт за јавно здравство Републике Српске.

„Субјекти којима је дозвољено обављање дјелатности дужни су је организовати уз обавезно предузимање мјера прописаних у Упутству Института за јавно здравство Републике Српске за спречавање појаве и ширења ковид19 болести на радном мјесту“, саопштено је након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације.

Републички органи управе и органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлаштења дужни су организовати свој рад на начин да се на улазу у све службене просторије ограничи број особа које истовремено могу да уђу и ту бораве.

Треба и онемогућити задржавање у просторијама и прављење дужих редова у затвореном простору.

Потребно је, између осталог, одржавати и растојање између грађана у затвореним просторима од најмање два метра, уз предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене.

„Треба омогућити рад шалтерсале и матичне службе у јединицама локалне самоуправе, уз контролу броја корисника услуга шалтерсала и матичних служби зависно од простора, одржавање физичке дистанце од два метра и уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику“, саопштено је након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације.

Јединице локалне самоуправе дужне су да своје акте усагласе са овим закључком те да у складу са епидемиолошком ситуацијом на својој територији донесу рестриктивније мјере у односу на мјере утврђене овим закључком.

Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у здравственим установама и установама социјалне заштите у РС и наредба о обавезној контроли лица којима је одређена кућна изолација примјењују се и након ступања на снагу јучерашњег закључка.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име