6 ГОДИНА ОД СТРАВИЧНОГ УБИСТВА ЗБОГ КОЈЕГ ЈЕ ПЛАКАО ЧИТАВ РЕГИОН

0
17

Тијана Јурић (15) убијена је у ноћи између 25. и 26. јула прије 6 година, а 12 дана њена породица живјела је у нади да је жива. Ипак, 7. августа до дјевојчициних најмилијих стигла је ужасавајућа вест, да је њено тијело пронађено на запуштеном сметлишту у насељу Чонопља у општини Сомбор.

Тијана је, у петак вече, тог кобног 25. јула, возом отишла у Бајмок гдје јој живе баба и деда са мајчине старне. На себи је имала бијелу мајицу, свијетле фармерице и бијеле “старке”. Стигавши у село, јавила се мајци а затим отишла на турнир у малом фудбалу у Рати. Вече је провела са својим пријатељима.

Око поноћи је кренула кући, у друштву једне дјевојчице и дјечака. На сред пута, одлучила је да крене назад ка Рати, како би једном другу вратила дуксерицу коју је исто вече позајмила. Растали су се код бифеа удаљеног свега 200 метара од бакине куће.

Враћајући се сама истим путем, Тијана је ишла Улицом ЈНА. На углу улица Три истарске жртве и Његошеве срела је другаре око пола сата послије поноћи. На питање куда се упутила, одговорила је да иде да врати позајмљен дукс.

Наставила је улицом Три истарске жртве, прешла пругу и кренула земљаним путем који води до спортског терена на којем ју је чекао друг чију је дуксерицу позајмила. Како дуго није дошла, друг са терена кренуо јој је у сусрет.

Тијане, међутим, није било, а на земљаном путу, стотињак метара даље, налазила се њена бијела патика као и вјештачки нокат.

Сигнал њеног телефона детектован 2 км од границе

Већ један сат послије поноћи прве вечери дјеца и други становници Бајмока почели су да траже Тијану. Полиција се у потрагу укључила у 1.30, а затим и жандармерија.

Неколико дана касније, 29. јула, министар Небојша Стефановић изјавио је да је сигнал Тијаниног мобилног телефона посљедњи пут детектован два километра од граничног прелаза према Мађарској. Одмах је остварен и контакт са њиховим надлежним органима, као и службом Интерпола.

Дани, пуни неизвјесности и очаја, протицали су…

А онда, касно у ноћ, 13. дана потраге, 7. августа, око пола један, објављено је да је ухапшен отмичар Тијане Јурић, а да је њено тијело пронађено у близини Сомбора, 23 километра од мјеста на којем је отета у Бајмоку.

– Он је у ноћи између петка и суботе био у Бајмоку, ударио Тијану својим возилом, пришао јој, није била тешко повријеђена када је почела да тражи помоћ, он ју је ухватио за врат, ударао, убацио у своје возило, одвезао у атар – рекао је тада министар на конференцији и додао да је дјевојчица ту и убијена.

Полицајци су Ђурића пронашли у месари у Сурчину, како потпуно мирно сијече месо. На мјесто где се налази дјевојчицино тело Ђурић је сам одвео полицију.

Девојчицу је силовао, а затим убио Драган Ђурић, месар из Сурчина. За овај монструозан злочин осуђен је на 40 година затвора. Како је Тијанин отац изјавио послије суђења, на питање судије зашто је убио дјевојчицу, Ђурић је рекао “не знам”.

“Једно нестало дијете је превише”

Претходних 6 тешких и болних година, њен отац Игор Јурић, оснивач Фондације Тијана Јурић, посветио је борби против педофила и убица дјеце, како се злочин који се догодио његовој кћерки никад више не би поновио.

Захваљујући његовој мисији, маја прошле године успио посланици Скупштине Србије усвојили измене Кривичног законика Србије којим се укида казна затвора од 30 до 40 година и уводи доживотна казна за починиоце најтежих кривичних дјела.

Јурић се интензивно залаже и за увођење “Амбер алерта”, система за узбуну приликом нестанка деце, а почетком јуна ове године најавио је да креће са кампањом како би овај модел што пре почео да се примењује у Србији.

– Крећемо са кампањом за увођење система Амбер алерт. Будите уз нас и подржите нас. Једно нестало дијете је превише – написао је Јурић.

Систем Амбер алерт подразумијева да када се деси нестанак дјетета, медији прекину емитовање програма, прикажу фотографије, информације гдје је дијете виђено посљедњи пут, шта је носило, да сви мобилни оператери пошаљу СМС и ММС поруку са тим информацијама, да бензинске пумпе имају те информације на својим ЛЕД екранима, као и трговински ланци у којима је то могуће, пише Телеграф.

Почетком марта, у Министарству унутрашњих послова (МУП) одржан је састанак поводом увођења овог система код нас. Састанку који је одржан тачно 3. марта, поред Јурића и представника МУП-а, присуствовали су и представници Министарства правде и Повереник за информације од јавног значаја.

На Међународни дан нестале деце, 25. мај, Министарство правде саопштило је да Радна група коју је формирало министарство, интезивно ради на дефинисању начина успостављања “Амбер алерта”.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име