РАСТ ПРОСЈЕЧНЕ ПЛАТЕ У СРПСКОЈ

0
14

Просјечна мјесечна плата након опорезивања у Републици Српској исплаћена у јуну износила је 958 KМ, док је просјечна мјесечна бруто плата износила 1.489 KМ, подаци су Завода за статистику.

Највиша просјечна нето плата у јуну од 1.434 KМ исплаћена је у подручју финансијске ђелатности и области осигурања, а најнижа 657 KМ у грађевинарству.

Просјечна нето плата у јуну у односу на исти мјесец претходне године номинално је већа за 5,3 одсто, а реално за 6,8 одсто, док је у односу на мај 2020. године номинално већа за 0,9 одсто, а реално за 0,7 одсто.

У јуну ове године, у односу на јун прошле године, номинални раст плате након опорезивања забиљежен је у свих 19 подручја, од чега највише у административним и помоћним услужним дјелатностима 14,2 одсто, те пословању некретнинама 11 одсто.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у јуну су у просјеку ниже за 1,4 одсто у односу на исти период прошле године, док су у односу на мај ове године више за 0,2 одсто.

Највећи годишњи раст цијена имали су алкохолна пића и дуван 5,5 одсто, рекреација и култура 2,7 одсто, те храна и безалкохолна пића 1,1 одсто.

Највећи пад цијена на годишњем нивоу у јуну забиљежен је у области превоза 12,9 одсто, те одјеће и обуће 9,4 одсто.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име