ДУПЛО ВИШЕ РАДНИКА ПРИМА МИНИМАЛАЦ ПОД УТИЦАЈЕМ ЕПИДЕМИЈЕ

0
12

Епидемија вируса корона утицала је на повећање броја радника који примају минималну плату у Републици Српској од 520 конвертибилних марака.

Таквих тренутно има 33.529 што је скоро дупло више од кад је повећан праг најниже плате, извјештава РТВ БН.

Влада Српске је крајем прошле године повећала најнижу плату са 450 на 520 марака.

Тада су послодавци упозоравали да то неће значајно помоћи и да ће доћи до повећања броја радника на минималцу, што се и десило највећим дијелом због епидемије вируса корона, наводи се прилогу ове тв станице.

Управо зато пословна заједница очекује од владе да настави да помаже привреди јер су напори послодаваца да се одрже у послу већ при крају.

Саша Тривић, председник Уније удружења послодаваца РС, изјавио је да удружење покушава да предложи нека рјешења примјерена финансијским могућностима владе, за које, каже, знају да нису велике, те да владу неминовно очекују повећани трошкови на Заводу за запошљавање.

“Оно што ми очекујемо да пројект који је Завод водио по питању запошљавања пређе из социјале у реалну подршку послодавцима да што прије смањимо број незапослених на Заводу за запошљавање”, наводи Тривић.

Пословна заједница још се опоравља, сачувана су поједина радна мјеста али ће нажалост, тврде послодавци, бити додатних отпуштања радника у одређеним гранама.

Претпоставке су да ће хотелијери бити први у низу отказа јер раде са минималним капацитетом.

“Мислим да угоститељство тренутно ради на 50-60 посто капацитета, што је значајан пад. Kафићи су бољи, али и ту се могу очекивати проблеми са отпуштањем радника. Саобраћај је на удару отказа јер не ради међународни транспорт путника, а и међуградски је у лошем стању. Сав тај сектор чека шта ће се десити у септембру, односно да ли ће превозити децу у школу или не”, истиче Тривић.

Посљедњи подаци о исплаћеним мимималним платама односе се на април, када је плату мању од минималне примило око 17.000 запослених.

Ипак, ријетко ко прима само минималац зато што већина радника добија други дио плате на руке.

То је дугогодишњи проблем који је неопходно ријешити јер на тај начин послодавци избјегавају плаћање пореза и доприноса, кажу у Синдикату.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име