ДОДИК: БиХ ПОКАЗАЛА ДА ЈЕ НЕПОТРЕБНА ДРЖАВА

0
15

Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, коментаришући ситуацију у БиХ, каже да су живот и стварност у тој земљи сведени на опсесију да се сакрију и замуте проблеми.

„Ријетко ћете у пракси, а вjероватно и историји наћи примjер земље која нема ниједну ствар којом може да се поноси“, каже Додик у интервјуу за београдски лист „Политика“ и додаје да народи у БиХ имају различиту историју, опречно виђање садашњости, а дијаметралне када је ријеч о будућности.

Подсјећа да једну државу интегришу људи, а да је управо пандемија вирусом корона показала да је БиХ потпуно непотребна, те да су, како истиче, главни фактор биле ентитетске власти.

„То је земља под морањем. Два од три народа која живе у њој не желе овакву БиХ. Не желе је ни муслимани, они сањају неку своју БиХ“, сматра Додик.

Да је посреди истинска жеља за грађанским моделом, каже Додик, тражиле би се друге концепције, не доминација, већ једнака права свих што је сa бошњачким политичким опцијама немогуће обезбиједити.

Kада је ријеч о ЕУ и о захтевима ЕУ према БиХ, Додик истиче да је исход тих интеграција унапријед познат уколико Европска комисија инсистира на доношењу обавезујуће одлуке на нивоу БиХ без договора ентитета.

„Ако је ЕK међу захтјеве уврстила и тај да се ниво БиХ мора овластити да за европска питања доноси обавезујуће одлуке ако о томе нема договора ентитета, исход тих евреоинтеграција је унапријед веома познат“, оцјењује он.

Говорећи о сарадњи БиХ са НАТО, Додик каже да у Републици Српској ни власт ни опозицији не желе даље од Партнерства за мир.

„Не желимо даље од Партнерства за мир, где су и Србија и Русија“, закључује Додик.

Говорећи о преговорима Београда и Приштине, Додик је оцијенио да преговарачи из Београда у дијалогу са Приштином, са предсједником Александром Вучићем на челу, сигурно неће учинити ништа на штету краткорочних или дугорочних интереса српког народа и српске државе.

„Увјерен сам да бољег браниоца српских интереса на Kосову нема од Вучића“, рекао је Додик у интервјуу за данашњу Политику.

Он је оцијенио и да Србија више нема потребу да олако прихвати било шта.

„Иако неки не желе то да прихвате, Kосово је веома повезано са Републиком Српском. Наше поимање политике је да разумијемо досљедан став Београда према поштовању интегртитета и суверенитета, јер та ствар не може да буде парцијална за Србију и БиХ“, рекао је Додик.

Подсјећа да се на преговорима о статусу Републике Српке увек налазио неко од Срба који је нападао њихову позицију, што их је ломило.

„Kада се супарници суоче с нашим ставом, они имају комоцију да кажу – па ево има Срба који и другачије мисле“, наводи Додик.

Оцјењује да Вучић мора да има апсолутну подршку која би га, према његовим речима, још више обавезивала, а не да се суочава са сталним нападима како жели разграничење, а можда, додаје Додик, можда баш они који га нападају прижељкују такво решење, па праве ту врсту атмосфере.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име