ЗАСТРАШУЈУЋЕ АНАЛИЗЕ: У БИХ БИ ДО КРАЈА ВИЈЕКА МОГЛО ЖИВЈЕТИ СВЕГА МИЛИОН ЉУДИ

0
14

Глобална популација досећи ће свој врхунац у 2064. години када ће бити 9,73 милијарде људи на свијету, а потом ће се до 2100. године смањити на 8,79 милиjарди.
Ово су резултати студије коју је израдила група свјетских научника а која је објављена у стручном магазине The Lancet.

Према овој студији, у БиХ ће до краја вијека живјети 1,42 милиона људи (варијације овог сценарија су од 1,13 милиона до 1,72 милиона), пише БизнисИнфо.

По другом могућем сценарију, који се такође наводи у извјештају, у БиХ би до 2100. године могло живјети свега 1,2 милиона људи (варијације од 0,97 милиона до 1,45 милиона).

Иначе, тај други сценариј, по којем ће на свијету до краја вијека бити тек око 6,3 милијарде становника, назван је “Sustainable Development Goal” (одржви развојни циљ) сценариј. Ти циљеви се односе на боље образовање и контрацепцију.

– Kада жене имају већи приступ образовању и када могу да контролишу рађање, у просјеку се одлучују за мање од 1,5 дјеце – објашњавају аутори.

Kако се наводи, БиХ је врхунац броја становника имала 2017. када је у земљи живјело 3,4 милиона људи.

Пад наталитета
У 183 од 195 земаља свијета наталитет ће толико опасти да без усељавања неће моћи да одрже број становништва. Према прогнозама, становништво Kине паст ће на око 730 милиона људи, а најмногољуднија земља биће Индија која ће имати око милијарду становника.

Израду ове студије финансирала је Фондација Бил и Мелинда Гејтс.

Иначе, у овом извјештају се предвиђа да ће на свијету до краја вијека живјети око 2 милијарде људи мање него што прогнозира УН. Главни фактор разлике је антиципирана нижа стопа наталитета.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име