ПРИПРЕМЉЕНА ОДЛУКА О ОБАВЕЗНОСТИ НОШЕЊА МАСКИ НА ОТВОРЕНОМ

0
34

Институт за јавно здравство Републике Српске припремио је препоруку Републичком штабу за ванредне ситуације да се заштитне маске носе и на отвореном у одређеним ситуацијама, а њих на тржишту у Српској има у довољним количинама, као и маски Н-95 и Н-99 које најбоље штите од вируса корона, изјавио је Срни вршилац дужности директора Института Бранислав Зељковић.

Kада је ријеч о маскама Н-95 и Н-99, Зељковић је појаснио да је то амерички стандард за ФФП-2 осносно ФФП-3 маску.
Он је истакао да маска ФФП-2 има 95 одсто филтрације честица, а ФФП-3 99 одсто и то су, нагласио је, маске које најбоље штите особу од самог вируса корона.

„Оне се тренутно препоручују за коришћење у здравственим установама, односно ковид ођељењима гђе је највећи проценат обољелих, те у лабораторијама гђе се врше тестирања. Што се тиче ризичних група наравно да би било пожељно да користе ове маске и, колико сам упознат, њих тренутно има довољно на тржишту. Оне имају много већи проценат филтрације у односу на платнене или хирушке маске“, рекао је Зељковић.

Зељковић је појаснио да ношење заштитни маски има ефекта када је физичка дистанца са другим особама мања од два метра, али и приликом одређених послова или код окупљања већег броја људи на мањем простору.

Самим тим, навео је, Институт није прописао које маске да се користе, јер разумије ситуацију, али је напоменуо да је СЗО издала одређена упутства за начин кориштења памучних, односно платнених маски.

„У здравственим установама има довољна количина заштитних маски, а грађани који желе да користе маске могу да их купе у апотекама или специјализованим продавницама“, рекао је Зељковић.
Према његовим ријечима, грађани могу да користе и памучне, односно, платнене маске и да их одржавају на одговарајући начин.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име