ПРОЧИТАЈТЕ КАКО ЈЕ ОВОГ ЉЕТА У НЕУМУ, ЈЕДИНОМ МЈЕСТУ НА ЈАДРАНУ У КОЈЕ МОЖЕТЕ ОТИЋИ БЕЗ РЕСТРИКЦИЈА

0
14

Због различитих препрека за путовање у друге земље, Неум је ових дана морско одредиште о којем се највише прича у БиХ. Круже информације о гужвама у хотелима, плажама, а посебно о колонама на путу преко Свитаве – јединој домаћој саобраћајници која води у Неум.

Након што је Хрватска прошле седмице за грађане БиХ увела мјере самоизолације – које ће од сутра бити укинуте – интерес за директна путовања у Неум нагло је порастао.

Међутим, из Туристичке организације Херцеговачко неретванског кантона (ХНК) за Мондо су рекли да гужве у Неуму радним данима нема, а да су протекли викенд све плаже у Неуму биле препуне купача.

„Овог викенда плаже су биле пуне, али је већ данас ситуација другачија. Туристички радници и угоститељи су углавном задовољни, морају бити, иако то није ни близу прошлогодишње сезоне. Ако се оствари и 30 одсто од прошле сезоне биће добро“, рекао је Андрија Крешић, директор Туристичке организације ХНК-а.

Крешић је истакао да је најбитније да се у Неуму не појави вирус, јер би тада ситуација сигурно била другачија због мјера које би се вјероватно морале увести.

Напомиње да је једина лоша ствар, када је у питању Неум, “фамозни“ пут преко Свитаве, на којем је ових дана забиљежена велика гужва.

„Пут је заиста лош, али грађани БиХ сада могу користити пут преко Хрватске, преко Дољана до Клека, уз потврду резервисаног смјештаја у Неуму“, објаснио је Крешић.

Саша из Бањалуке који је са породицом љетовао у Неуму прошле недјеље, ситуацију у једином приморском граду БиХ, описује сљедећим ријечима: „Све у свему, у Неуму није лоше. Нема неког садржаја, али за купање и одмарање је супер. Само треба тражити неки смјештај који има приватну плажу, јер јавних плажа нешто нема превише“.

Наш саговорник је у Неум стигао преко Свитаве и потврђује да пут јесте лош, тачније преузак, па треба возити полако и опрезно уз наду да ће што мање аута наићи из другог смјера.  Додаје да и поред гужве ситуација још није у рангу „шпица сезоне у Макарској или Црној Гори“.

Природно, цијене су у Неуму нешто другачије него “на копну“.

„Цијене су отприлике овакве: кафа 2 КМ, сок 3 КМ, мало пиво исто (велико ријетко служе, али ако га има онда је између четири и пет КМ). Пицу можете појести за 10 КМ, рибу за 10-20, јуху 4-5 КМ…то су цијене које сам упамтио из рестотана у који смо ишли са плаже. За кафу и пиће сам примјетио да и остали имају сличне цијене“, набраја Саша.

Каже да је у разговору са другим туристима сазнао да смјештај плаћају 60-80 КМ за дан (пар са дјететом или дјецом).

“Ми смо добили за 50 КМ (на Боокингу је био 80 – 90), уз напомену да смо резервисали када је баш било лоше вријеме и хладно море па смо оставили и газди и себи могућност флексибилности у терминима, желећи да можда продужимо боравак још два дана. На почетку нам је рекао да то није проблем јер има више апартмана, али да су се сада ствари промијениле и власницима смјештаја телефони непрекидно звоне. Покушали смо резервисати у хотелима, али све је било заузето.“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име