У СРБИЈИ СУ ДАНАС ИЗБОРИ

0
5

У Србији се данас одржавају парламентарни, покрајински и локални избори.

Право гласа на парламентарним изборима има 6.584.376 бирача, који ће своје право моћи да остваре на 8.385 бирачких мјеста.

Бирачка мјеста отворена су јутрос у 7.00 часова, а грађани своју дужност моћи ће да обаве вечерас до 20.00 часова.

Гласање ће бити организовано и на више од 40 бирачких мјеста ван Србије.

Прве процјене резултата очекују се убрзо послије затварања биралишта, када престаје изборна тишина, а Републичка изборна комисија ће званичне коначне резултате саопштити најкасније 96 часова од завршетка гласања.

На парламентарним изборима, 12. од увођења вишестраначја, учествује 21 изборна листа. Бираће се 250 посланика који ће чинити Народну скупштину у наредне четири године, при чему је читава Србија једна изборна јединица.

Прва на гласачком листићу је листа „Александар Вучић – За нашу децу“, а слиједе листе „Ивица Дачић – СПС – ЈС – Драган Марковић Палма“, „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“, „Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор“, „Александар Шапић – Победа за Србију“.

Слиједе листе „За Краљевину Србију – Жика Гојковић“, „Уједињена демократска Србија“, „Академик Муамер Зукорлић – Само право – Странка правде и помирења – Демократска партија Македонаца“, „Метла 2020“ и „Милан Стаматовић – Здраво до победе – Драган Јовановић – Боља Србија – Здрава Србија“.

На листићу су и „СДА Санџака – др Сулејман Угљанин“, „Милица Ђурђевић Стаменковски – Српска странка Заветници“, „Народни блок – Велимир Илић – генерал Момир Стојановић“, „Сергеј Трифуновић – Покрет слободних грађана“, „Суверенисти“ и „Албанска демократска алтернатива – Уједињена долина“.

Учествују и „Група грађана: 1 од 5 милиона“, „Нек маске падну – Зелена странка – Нова странка“, „Чедомир Јовановић – Коалиција за мир“, „Руска странка – Слободан Николић“ и „Покрет Левијатан – Живим за Србију“.

На изборима за покрајинску Скупштину Војводине бира се 120 посланика.

Изборе ће пратити 3.341 домаћих и 111 страних посматрача.

Осим посматрачке мисије ОДИХР /Канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права/, изборе у Србији прате и домаћи посматрачи ЦРТА и ЦЕСИД, посматрачи Агенције за борбу против корупције, а први пут се за праћење избора пријавио и ЕНЕМО – Европска мрежа организација за надгледање избора.

Директор Института „Др Милан Јовановић Батут“ Верица Јовановић рекла је јуче да због вируса корона задржавање на бирачком мјесту не би требало да буде дуже од 15 минута, а препорука је и да се држи дистанца од једног метра, носи маска, рукавице и да буду постављена средстава за дезинфекцију.

Избори у Србији били су заказани за 26. април, али су одгођени јер је уведено ванредно стање због епидемије вируса корона.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име