КОШАРАЦ: МЕСНА ИНДУСТРИЈА ТУЛОМОВИЋ ИЗ ЛАКТАША ИМА ЗНАЧАЈНЕ РАЗВОЈНЕ КАПАЦИТЕТЕ

0
108

Извозно оријентисана месна индустрија “Тулумовић” из Лакташа има стогодишњу традицију и лидерску позицију када је ријеч о трговини свјежим месом у БиХ, због чега заслужује подршку надлежних институција, казао је након данашње посјете овој компанији  министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Кошарац је рекао да је на састанку са људима из те прерађивачке фирме, која запошљава велики број радника, разговарао о пословним потребама и изазовима у производњи.

“Разговарано је и о томе да наше министарство помогне овој фирми у отварању нових тржишта, јер ова компанија, као и неке друге у Републици Српској и БиХ, има такве развојне капацитете”, рекао је Кошарац новинарима након посјете овом предузећу.

Извоз на нова тржишта

Он је истакао да је циљ министарства које води да отвори нова тржишта на којима би се продавали производи из Републике Српске и Федерације БиХ – кинеско и руско.

Он је навео да је Канцеларија за ветеринарство у том смислу попунила одговарајуће упитнике и да се очекују одговори поменутих земаља на плану дефинисања стандарда.

“А све да се касније изврше одређене провјере и инспекцијски налази ових капацитета да би се дошло до конкретних пословних аранжмана наших и компанија из Русије и Кине”, појаснио је Кошарац.

Он је додао да су капацитети Месне индустрије “Тулумовић” 35 до 40 тона меса дневно.

“Сада раде капацитетом до 25 тона, што довољно говори о томе да постоји довољно простора за унапређење. Али, да би се заштитила домаћа производња, на чему инсистирам, најадекватнија мјера је отварање нових тржишта на чему ћемо радити у наредном периоду”, рекао је Кошарац.

Он је поновио да је политика министарства које води поштовање међународних потписаних уговора, али и отварање нових тржишта јер се тако омогућава продаја домаће робе која не може бити пласирана на домаћем тржишту.

Замјеник директора Месне индустрије “Тулумовић” Јована Тулумовић захвалила је Кошарцу за посјету и интересовање за изазове са којима се сусреће ова компанија.

Ова фирма у различитим облицима организовања послује од 1926. године када је отворена месница у Бањалуци. Постојећи власник представник је треће генерације у породици Тулумовић која се бави производњом и прометом свјежег меса. Године 2019. започели су извоз свјежег меса, а годину касније извоз месних прерађевина.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име