САША ПОПОВИЋ ЗА ЛАКТАШИ ИНФО: НИКАДА НЕ БИХ ПОДРЖАО РЕЗОЛУЦИЈУ КОЈА БИ УМАЊИЛА СРПСКЕ ЖРТВЕ УСТАШКИХ ЗЛОЧИНА

0
154

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске у вези са „Резолуцијом о поштовању жртава фашистичког режима и покрета“ усвојене на 8. сједници Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, и даље је у жижи интересовања јавности Републике Српске. Власт у Републици Српској је оптужила опозицију, тачније ПДП и СДС да су прихватањем Резолуције издали интересе српског народа и умањили српске жртве Независне државе Хрватске.

Да би боље разумјели шта је то тачно усвојено у Сарајеву, питали смо посланика у Народној скупштини Републике Српске, Сашу Поповића, да нам из свог угла, приближи садржај резолуције, али и своје ставове по овом питању.

Да ли је заказивање Скупштине по овом питању било неопходно?

„Више је разлога зашто је било неопходно заказивање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске. Први разлог налази се у самом називу Резолуције гдје се квалификују фашистички режими и покрети као агресори, а не Независна Држава Хрватска која је званично спроводила систематско исељавање, покрштавање и убијање Срба. Затим, изједначавају се српске жртве, који су заједно са Јеврејима и Ромима највише страдали од усташког режима у Другом свјетском рату, са бошњачким и хрватским жртвама, иако знамо да Бошњаци као нација тада нису ни постојали, а Муслимани и Хрвати у највећем броју су били припадници фашистичког покрета и чинили злочине над Србима. Ми морамо поштовати своју историју и не дозволити ревизионизам и прекрајање историје. То смо дужни свим жртвама усташких злочина и терора“ рекао је Поповић...

Да ли су опозициони посланици гласањем за усвајање Резолуције унизили српске жртве усташког злочина како су то посланици владајуће коалиције и представили на посебној сједници Народне скупштине?

„Ја не знам који су били њихови мотиви када су подржали ову Резолуцију. Знам да ја то никада не би урадио, односно, никада не бих подржао нешто што би умањило српске жртве усташких злочина. Никада не бих подржао овакву Резолуцију гдје се јасно не каже да је Независна Држава Хрватска та која је створена геноцидом над Србима, Јеврејима и Ромима, гдје се не каже тачан број страдалих и којој су нацији припадали, али и гдје се не каже који народи су чинили злочине у Другом свјетском рату. О онима који су подржали нешто овако свој суд ће дати народ и историја“.

Да ли ће иницијатива за одређивања датума за спомен жртвама усташког и фашистичког терора у Другом свјетском рату, прије свих над Србима, Јеврејима и Ромима, допринијети очувању истине и онемогућавању ревизионизма по овом питању?

„Памтити и не заборавити, то је наша дужност и обавеза према свим жртвама усташког терора. Покушаја прекрајања историје ће да буде увијек, као што смо могли да видимо са овом Резолуцијом. Ми то као народ који је највише страдао на овим просторима у Другом свјетском рату не смијемо дозволити. Одређивање датума за спомен жртвама усташког терора у Другом свјетском рату један је од начина да истине и сјећања не изблиједе“.

Сматрате ли да је опозиција у Републици Српској извршила политичко самоубиство усвајајући ову Резолуцију у Парламенту БиХ, а затим и бранећи усвојено у Народној скупштини Републике Српске?

„Њихово понашање у Скупштини довољно говори да су и они свјесни шта су урадили и умјесто да признају грешку, они су се још дубље закопали у блато. Али као што сам већ рекао, свако за своје поступке одговара, а о њиховим ће свој суд дати народ већ на следећим изборима“, рекао је Поповић.

Текст „Резолуције о поштовању жртава фашистичког режима и покрета“ можете погледати ОВДЈЕ.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име