ЗАРАДИЛИ 80 ПРОСЈЕЧНИХ ПЛАТА: ОВО ЈЕ 5 НАЈПЛАЋЕНИЈИХ ПОСЛАНИКА, МЕЂУ ЊИМА СУ ДВА ИЗ БАЊАЛУКЕ

0
12

Иако Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине није засједала редовно, током прошле године на њихове накнаде потрошено је више од три милона KМ, а пет најплаћенијих посланика зарадило је по више од 70.000 KМ.

На првом мјесту међу посланицима који су највише зарадили је посланик СДА, Шемсудин Мехмедовић који је зарадио 75.470 KМ.

На другом мјесту је посланик ХДЗ БиХ Предраг Kожул, са зарађених 72.382 KМ, а на трећем посланица Kлуб посланика Наша странка – Независни блок, Мирјана Маринковић – Лепић, која је у 2019. зарадила 72.184 KМ.

Четврти по заради је посланик Kлуба СНСД, Небојша Радмановић са зарађених 71.797 KМ, док је пети најплаћенији шеф Kлуб посланика Српски клуб Ненад Стевандић са зарадом од 71.398 KМ.

Податке је прикупио Центар за истраживачко новинатство, из кога подсјећају да су до сада пропали многи покушаји да се парламентарцима смањи паушал.

– Државним парламентарцима се плате и накнаде исплаћују редовно, чак и када се сједнице не одржавају и када они не долазе на посао. Током 2019. године чланови Представничком дома Парламентарне скупштине БиХ су заседали седам пута, а њихове колеге из Дома народа су одржале тек четири сједнице. Такав рад је коштао грађане више од три милиона марака. Просјечна плата државног парламентарца је била око 4.600 KМ, а посланички паушал 714 марака. Осим овога, наплатили су и: просјечно 118 марака за топли оброк, 267 KМ накнаде за одвојени живот, те 300 марака регреса – наводе у ЦИН.

Док парламентарци годишње зараде више од 70.000 KМ, грађани, примјера ради, толики износ кредита враћају 15 до 20 година. У ту зараду стане и скоро 80 просјечних плата.

Без обзира што просјечном грађанину треба пола године да заради једну плату посланика, ова висока примања штити Устав.

– Међутим, без обзира на однос према раду и одговорност према грађанима, плате државних парламентараца и других функционера у државним институцијама штити Устав БиХ, који је одредио да се накнаде за њихов рад не могу смањивати током мандата. Због тога су Наша странка и Независни блок са приједлогом закона предложили и амандман на Устав којим траже да се ова одредба избрише. О овом амандману се још није расправљало – напомињу у ЦИН.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име