ЈОШ УВИЈЕК У БЛОКАДИ 330 МИЛИОНА ЕВРА – ИЗ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ ВИШЕ ПУТА АПЕЛОВАЛИ ДА СЕ РАСПОДЈЕЛА ИЗВРШИ

0
4

Из Делегације ЕУ у БиХ наводе да су у неколико наврата апеловали на власти да одблокирају расподјелу средстава Међународног монетарног фонда (ММФ) у износу од 330 милиона евра, напомињући да би Савјет министара требало да предузме још један корак који би омогућио Централној банци БиХ да расподијели средства.

– Та распођела средстава је такође важна и у контексту 250 милиона евра макрофинансијске помоћи ЕУ за социо-економски опоравак БиХ од пандемије Цовид-19 – наведено је у одговору Делегације ЕУ у БиХ на упит Срне због чега се не реагује на блокаду из Федерације БиХ у вези са преносом средстава ММФ у износу од 330 милиона евра на Републику Српску, ФБиХ и Брчко дистрикт, имајући у виду да су средства уплаћена на рачун Централне банке БиХ, те да су неопходна с обзиром на посљедице епидемије вируса корона у цијелој БиХ.

На исто питање Срне, из ОХР је кратко саопштено да је на недавном обраћању високог представника Савјету безбједности УН, како кажу, и ова тема споменута, те да је текст могуће пронаћи на њиховој званичној страници.

Званичници Републике Српске више пута су констатовали да Република Српска трпи штету због несређених односа у ФБиХ, односно расподјеле новца између федералног нивоа и кантона.
Члан Управног одбора Централне банке БиХ Драган Kулина рекао је да ће сутра бити одржана сједница овог одбора на којој ће чланови из Републике Српске тражити информацију о средствима ММФ која још нису распоређена ентитетима.

– Иако гувернер (Централне банке БиХ Сенад Софтић) није уврстио у дневни ред сједнице ову тачку, колега члан Управног одбора Централне банке Радомир Божић и ја тражићемо детаљну информацију о томе зашто средства ММФ нису пребачена ентитетима – изјавио је Kулина Срни.

Према његовим ријечима, сједница је заказана за сутра у 11.00 часова.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име