У БИХ СЕ НАЛАЗИ 3000 ПАКИСТАНАЦА КОЈЕ ПАКИСТАН НЕ ЖЕЛИ НАЗАД. КО СУ ОНИ?

0
9

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је открио да су на недавном састанку у Предсједништву представници Министарства безбједности изнијели податак да је амбасадор БиХ у Пакистану, који је Бошњак, фалсификовао улазне визе за 3.000 Пакистанаца, који су ушли у земљу и који су сада озбиљан безбједносни проблем.

– Сад се види колико је било важно што је Република Српска рекла да се на њеној територији не могу задржавати мигранти, нити могу бити мигрантски центри. И откуда 9.000 људи из Пакистана овдје и зашто Пакистан неће да их врати – рекао је Додик у суботу за РТРС.

Он је навео да је за то да се они депортују, јер ће у БиХ направити озбиљан проблем. О овој теми нису хтјели да се изјасне ни амбасадор БиХ у Пакистану Сакиб Форић, ни Министарство иностраних послова.

Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је не чуди то што политичко Сарајево ћути и све у вези с мигрантима гура под тепих.

– Зато што то ланчано повлачи одговорност до самог рата. Како су давана документа, ко је долазио у ову државу, ко је био на челу којих институција или који министар у то вријеме, како су се обрели неки овдје, како су се они који су се обрели у БиХ ођедном нашли у великим свјетским терористичким нападима – рекла је Цвијановићева, преноси РТРС.

Жељка Цвијановић, предсједник Републике Српске

Примјер за то је Пакистанац Халид шеик Мухамед, који је с кувајтским документима ратовао у БиХ, а након тога, са БиХ држављанством, 11. септембра 2001. године организовао терористички напад у Америци. Због тога, стручњаци за безбједност упозоравају да се не смију потцијенити мигранти из ове земље.

– Ово су пакистански војници. Они праве дугорочну стратегију. Они су на овај начин совјетску Црвену армију избацили из Авганистана талибанским покретом. Ако има државе БиХ, она треба да види леђа пакистанском амбасадору и она треба од Пакистана да добије податке о 3.000 људи са лажним идентитетом – поручио је Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма.

Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма

Исти став у априлу је изнио министар безбједности Фахрудин Радончић. Најављујући почетак депортације миграната у земље из којих долазе, посумњао је тада да Пакистан неће сарађивати.

– Ако одбију да сарађују, ја ћу тражити да се пакистански амбасадор прогласи персоном нон грата у овој земљи – поручио је Радончић.

Фахрудин Радончић, министар безбједности у Савјету министара БиХ

Међутим, дан касније, амбасадор Пакистана Мухамед Халид Рао пожалио се на Радончића бошњачком члану Предсједништва Шефику Џаферовићу и министарки иностраних послова Бисери Турковић.

Званичници СДА тада су се бурно супротставили Радончићевом приједлогу о депортацији, па је ова прича, наводи РТРС, чини се, завршена и прије него што је почела.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име