АКО РАЗМИШЉАТЕ О КУПОВИНИ СТАНА У БАЊАЛУЦИ, ОВО БИ ВАС МОГЛО ОБРАДОВАТИ…

0
39

Криза узрокована пандемијом вируса корона смањила је потражњу за куповину и изнајмљивање станова у главном граду Републике Српске. Грађани се надају, а економисти прогнозирају да ће ово оборити цијену станова. На другој страни стријепе инвеститори и банкари којима то не иде у прилог, анализирао је портал CAPITAL.

Усљед новонастале ситуације узроковане вирусом корона, многи станови за изнајмљивање остали су празни, а неки од грађана који желе да купе стан надају се да ће доћи до пада цијена некретнина те да ће постати приступачније за њихов џеп.

Цијена станова у главном граду Републике Српске тренутно варира од инвеститора до инвеститора, али и локације коју купац изабере.

„Цијене у просјеку се крећу од 2.000 до 3.500 КМ у зависности од локације, квадратуре и других фактора“, рекла je Јасна Домазен из агенције „Квадрат некретнине“ и додаје да су даље локације јефтиније, те да се у насељима попут Новог Борика и Аде станови могу пронаћи за 2.000 КМ.

Домазен потврђује да је тренутно опала потражња за становима у Бањалуци, те да се то могло очекивати с обзиром да је читаво друштво погођено кризом узрокованом вирусом корона, али да то у односу на претходну годину не представља велику разлику.

Манојло Поповић из „Сензор некретнина“ наводи да цијена зависи од тога да ли је у питању староградња или новоградња, као и од локације и квадратуре.

„За староградњу у просјеку потребно је издвојити од 1.300 до 1.700 КМ, док је новоградња скупља, и ту су све цијене преко 2.000 КМ“, истакао је Поповић.

Из двадесетпетогодишњег искуства са некретнинама Поповић процјењује да се цијене станова неће пуно промијенити, нити да ће доћи до пада тражње.

Бањалучани са којима смо разговарали сматрају да су тренутне цијене станова у граду превисоке, те да је куповина некретнине недостижна чак и за оног ко има стабилан посао са пристојним примањима.

За стан од 50 квадрата, у новоградњи потребно је издвојити од 100.000 до 175.000 КМ, а у староградњи око 80.000 КМ.

Професор са Економског факултета у Бањалуци Горан Радивојац рекао је да је неминовно да ће доћи до смањења потражње за некретнинама у Републици Српској.

„Мали број заинтересованих купаца у овом тренутку располаже готовином за улагање у некретнине, док је већина купаца која је до сада користила финансијску полугу у форми кредита, сада у ризичној ситуацији која може индуковати два резултата. Прво, због губитка посла или смањења плата постојећи зајмопримци неће моћи сервисирати своје кредите, те ће њихови станови бити понуђени на продају од стране банака које су те кредите одобрили, а други је да ће потенцијални нови зајмопримци због истих разлога постати кредитно неинтересантни банкама те ће бити онемогућени да купе станове”, истакао је Радивојац.

Упозорава да ће сигурно доћи до пада цијена некретнина без обзира на труд и вољу понуђача, прије свега станова у новоградњи, да вјештачки одржавају и овако невјероватно високе цијене.

„Уколико би период вјештачког одржавања тржишта потрајао, уз инсистирање на психолошком ефекту вриједности, то би неминовно довело до слома тржишта некретнина у Републици Српској у средњем року“, казао је Радивојац.

Пад броја издатих грађевинских дозвола
У Републици Српској током прва три мјесеца 2020. године забиљежен је пад издатих грађевинских дозвола у односу на претходну годину.

Током јануара смањен је број издатих грађевинских дозвола за 26,8 одсто у односу на исти период 2019. године.

У фебруару је тај пад био нешто мањи и износио 17,3 одсто.

Мјесец март донио је знатан пад броја издатих грађевинских дозвола, и то 40,8 одсто у односу на исти период прошле године, а што се може повезати са појавом пандемије вируса корона.

Мање издатих станова, а цијене остале исте
Цијене закупа стана у главном граду Републике Српске утврђују се на основу низа фактора. Величина, број соба, близина града, само су неки од ствари које се гледају када се изнајмљују некретнине.

На интернет страници „Цондо некретнине“ цијена изнајмљивања стана варира, те се претежно крећу од 300 КМ па на више.

Прегледом огласа може се видјети да је за гарсоњеру потребно извојити око 300-350 КМ, док је за једнособан или двособан стан цијена издавања око 400 КМ и више.

С обзиром да је дошло до обуставе наставе у школама и факултетима, али и обуставе других дјелатности и смањења запослења становништва, осјетно је да је мање издатих станова у Бањалуци.

Осим тога, много грађана није у стању плаћати стан усљед смањења плата, те сматра да би станодавци требали да им изађу у сусрет и смање цијене закупа.

Јована Г. запослена у једној бањалучкој пекари каже нам да би било пожељно да се станодавци солидаришу са својим подстанарима и снизе цијене, бар док се ова ситуација са пандемијом не смири.

„Свима су смањене плате, па и нама. Тренутно станујем са још три дјевојке, плаћамо по 150 КМ што на крају изађе 600 КМ, а то је у овом тренутку много. Сматрам да се они који изнајмљују станове требају солидарисати и смањити цијене“, казала је Јована.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име