СПОРТ У СРПСКОЈ КРЕЋЕ ОД ЈУЛА, АЛИ БЕЗ ПРИСУСТВА ПУБЛИКЕ

0
6

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић изјавила је да у области спорта неће изостати институционална подршка у санирању штете изазване вирусом корона, те навела ће се у Српској на такмичарске активности без присуства публике морати сачекати до јула.

Давидовићева је рекла да је захваљујући правовременим и јасним одлукама Владе Српске спријечена много већа штета, јер је заустављањем свих спортских активности спријечено ширење вируса корона међу спортистима.

– То је најважније, јер нам је првенствено био циљ да заштитимо грађане. Штету ће претрпјети комплетно друштво, па и спорт, али сад већ говоримо о материјалној штети, која је надокнадива – рекла је Давидовићева.

С обзиром на то да ситуација изазвана вирусом корона још траје, Давидовићева је напоменула да се још не може говорити о конкретним износима.

– Али, можемо рећи да је институционална подршка евидентна и она неће изостати, без обзира колике штете биле. Кад будемо имали све податке и процјене, направићемо јасан план помоћи и корак по корак санирати ситуацију – рекла је Давидовићева.

Према њеним ријечима, спортске организације су обухваћене одлуком Владе Републике Српске о исплати пореза и доприноса за март и минималне плате и пореза и доприноса за април.

– То је институционална подршка која је обезбијеђена како би се што мање осјетиле економске посљедице, а посредством спортских савеза прикупићемо податке и анализирати потребе спортских организација, а потом Влади Српске упутити приједлог рјешења за превазилажење ситуације настале појавом вируса корона – рекла је Давидовићева.

Она је изразила увјерење да ће се потребе спортских организација највише огледати у финансијској подршци.

– Влада Српске је стратешки опредијељена да повећава сваке године буџет намијењен за спорт и сигурно ће и у овој ситуацији размишљати у том правцу, али морамо уважити чињеницу да је сада најважније обезбиједити потребну подршку здравственим институцијама, а након тога кренути са повећањем нивоа финансирања развоја привреде, спорта и других области – рекла је Давидовићева.

Она је истакла да фактор који утиче на све мјере Републичког штаба за ванредне ситуације јесте епидемиолошка ситуација, према којој се ће се у другој половини маја стећи услови за укидање забране обављања тренажног процеса, док ће се на такмичарске активности без присуства публике морати сачекати сигурно до јула.

– Ово је став који сад имамо заснован на тренутној ситуацији, а како се буде мијењала ситуација тако ћемо прилагођавати и одлуке – рекла је Давидовићева.

Она је напоменула да је Министарство припремило мјере које ће морати да испуне спортске организације и спортисти након што буде дозвољено извођење тренажног процеса.

– Мјере подразумијевају поступак који спортисти морају поштовати приликом доласка на тренинг, за вријеме и послије тренинга, процедуру коју мора проћи спортски објекат и терен, као и начин организације тренинга на истима, као и обавезе које морају задовољити и проводити спортске организације за вријеме извођења тренажног процеса – појаснила је Давидовићева.

Она је додала да је у смјерницама садржано упутство које обухвата све поступке од организације тренинга, њиховог распореда, па до поступања са опремом спортисте и његовим понашањем за вријеме тренинга.

– Циљ ових мјера јесте превентивно дјеловање, спречавање ширења и смањење ризика од болести Ковид-19 – рекла је Давидовићева.

Она је истакла да су припремљене и мјере које ће се морати поштовати и када је ријеч о организацији такмичарских активности, те оцијенила да је непотребно о њима расправљати до оног тренутка када се приближно створе услови за укидање забране организације спортских такмичарских активности.

Процјена ситуације

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранич је напоменуо да су спортске активности и одржавање тренинга за професионалне спортисте планиране за наредну фазу попуштања мјера, односно у седмици од 18. маја.

– Процијенићемо ситуацију у наредној седмици и ако буде настављен тренд да имамо 4,5 до пет одсто позитивних у односу на укупан број узорака допустићемо тренинге професионалних и индивидуалних спортиста. Касније ћемо са Министарством породице, омладине и спорта радити на томе да обезбиједимо и друге активности – рекао је Шеранић.

Он је истакао да је препорука Министарства здравља и Института за јавно здравство Републике Српске да не треба разматрати почетак одигравања професионалних утакмица прије 1. јула, без обзира на то о којем спорту је ријеч.

Шеранић је поручио да ће заједно са Министарством породице, омладине и спорта припремити спортске организације за почетак њихових активности.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име