ЗАБОРАВЉЕНО УБИСТВО У КРИШКОВЦИМА И ДАНАС ИЗАЗИВА ЈЕЗУ

0
362

Cупружници Десанка (62) и Јован (62) Мартиновић из Kришковаца убијени су хладнокрвно у вечерњим часовима седам дана након вјенчања, а њихова тијела пронађена су на различитим локацијама.

На основу повреда истражиоци су закључили да су крвници мучили супружнике прије убиства, посебно Јована, а мотив убиства било је користољубље.

Десанка и Јован Мартиновић су радни вијек провели у Шведској. Након завршетка рата у БиХ одлучили су да пензионерске дане проведу у завичају.

Након доласка из Шведске скрасили су се у породичној кући у Kришковцима. Повратак у завичај жељели су уљепшати свечаном церемонијом вјенчања. Нису марили за то што је Десанка боловала од тешке болести; једноставно су, како причају њихови најближи, жељели посљедње дане живота провести у свом крају. Мартиновићи су се у кућу уселили у априлу 1996, а свадба је била заказана за почетак маја исте године.

Кума

Kума, која је свједочила свадби, само неколико дана након вјенчања прва је пронашла тијело Десанке.


“Виђела сам је да лежи на кревету. Десанка је иначе боловала од рака костију и било је питање мјесеца када ће умријети. Видјевши је да тако лежи у кревету помислила сам да је попила љекове, па сам је ухватила за зглоб на нози, но није се помјерала. Опет сам помислила да је јако бољело па да је заспала” – испричала је кума убијене K.С. истражиоцима током истраге.

Шок који је услиједио промијенио је живот мјештана у до тада мирном селу.

Након што је кума помислила да Десанка спава, склонила јој је јастук са главе, а призор који је видјела заледио је на мјесту. Десанка је лежала у великој локви крви.

Преплашена кума одмах је истрчала испред куће, позвала друге комшије, а убрзо је пред кућу Мартиновића стигла и полиција.

Увиђај

Током увиђаја, полиција је утврдила да је Десанка убијена хицем у главу испаљеним из оружја калибра 7,65 милиметара.

Међутим, полиција није знала гдје се налази њен супруг Јован, па је услиједила потрага која ће довести до још трагичнијег исхода, јер је Десанкин супруг такође пронађен мртав, али неколико километара даље од породичне куће.

Закључено је да су непознате убице мучили супружнике сматрајући да имају већи износ уштеђевине.

Kрвници су Јована, након класичне отмице, мучили, док нису утврдили да пензионери ипак немају девизну уштеђевину, како су то мисли прије крвавог похода. На тијелу несрећног Јована констатовани су бројни подливи и огреботине, као и устрелна рана на десној бутини. Смртоносни хитац испаљен је из непосредне близине у срце жртве.

Беживотно тијело Јована убице су након свега бациле у јарак поред локалног пута Друговићи – Разбој.

Украдене ствари

Након увиђаја у кући Мартиновића полиција је утврдила да су лопови украли телевизор, видеорекордер, камеру, али и Јованов мерцедес са шведским регистарским ознакама, чија вредност је била процијењена на близу 16.000 марака. Није било потврде да је из куће однесен новац.

Дан након злочина који је шокирао до тада мирно село, полиција је у бањалучком насељу Врбања пронашла напуштени мерцедес са шведским таблицама, којим су лопови побјегли након убиства.

У мерцедесу су пронађени бројни трагови, од отисака до длака. Звучи невјероватно, али и поред бројних трагова убице до данас нису пронађене!

Црвени “фијат”

Истражиоци су током истраге успјели доћи до мјештанина Врбање који живи у близини жељезничке станице код које је остављен “мерцедес” убијеног Јована.

Мјештанин је полицији потврдио да је примјетио како се од “мерцедеса” великом брзином кобне ноћи удаљава црвена застава, такозвани “фићо”, у којој је било више особа.

Међутим, истражиоци који су раније радили на овом случају нису успјели повезати црвеног фијата с идентитетом осумњичених.

Истрагу у овом случају тренутно води МУП РС – Управа за организовани и тешки криминалитет.


“Полицијски службеници Управе за организовани и тешки криминалитет поступају и предузимају све мјере и радње на расвјетљавању кривичног дјела убиства на штету Мартиновић Десанке и Јована извршено у мају 1996.” – изјавила је Мирна Миљановић, портпарол МУП РС.

Истрага се проводи под надзором Окружног јавног тужилаштва Бањалука

“Јованова кривина”

Мјештани и комшије убијених Мартиновића и 24 године након монструозног убиства одлично се сјећају Десанке и Јована.

Kомшије су једногласне у ставу да се у рјешавању случаја могло постићи далеко више, да је постојала жеља, али не искључују могућност да полиција у наредном периоду можда и пронађе и ухапси одговорне.

Kомшије које су жељеле остати анонимне тако су испричали да су убице највјероватније биле у блиској вези с покојним Јованом, кога су описали као човјеке преке нарави.

Kомшије су се одлично присјетиле да је у ноћи убиства Мартиновића било лијепо, ведро вријеме, те да је неколико метара од куће радила роштиљница у којој је било гостију.


“Десанку су убили око 21 час, а средином маја то је доба дана када сигурно није мркли мрак. Јована су одвели у његовом ауту; то је неко од гостију из роштиљнице морао видјети” – присјетио се мјештанин Kришковаца.

Занимљиво је да је након убиства Јована мјесто на коме је пронађено његово беживотно тијело названо Јованова кривина.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име