ЗНАТЕ ЛИ КОЛИКО ПУТА У ТОКУ ДАНА ДОДИРНИТЕ ЛИЦЕ РУКАМА?

Ови савјети ће вам помоћи да мање додирујете лице рукама...

0
2

Различита истраживања откривају невјероватне бројке које се односе на то колико пута током сата, а онда и дана додирнете лице. Док једне студије тврде како лице током само једног сата у просјеку додирнемо 16 пута, друге наводе како је то погрешна процјена те да лице дотакнемо и до 25 пута унутар једног сата. Које год процјене биле тачне – ријеч је о великом броју.

Али, чини се да су људи тек сад препознали опасност преношења вируса и бактерија управо овим путем. Наиме, свакодневно слушамо упутства о прању руку, али и избјегавању додиривања лица. Стручњаци се труде да апелују како је крајње вријеме да одустанемо од ове лоше навике која је посебно опасна током актуалне пандемије вируса корона.

Показало се да људи најчешће додирују нос, уста и очи, а управо су то путеви који омогућују несметан улазак вируса и бактерија у организам.

Ипак, стручњаци наглашавају како постоје начини да заборавите на ову навику. За почетак, „забавите“ руке. У ту сврху може вам послужити и наруквица око зглоба с којом ћете се играти када вам је досадно, нервозни сте или под стресом. Ако не волите накит, послужиће и антистрес лоптица која ће вам се увијек налазити у видокругу.

Мазање руку масним кремама такође је испробана техника. Спознаја да су вам руке масне аутоматски ће вас одвратити од додиривања лица.

Трећа метода односи се на систем награда и казни. Баш као што сте се током школских дана мотивисали чоколадицом коју сте могли појести након савладаног градива једног предмета, тако се и сада можете наградити ако, рецимо, током два сата ниједном не додирнете лице. Наравно, немојте се награђивати само чоколадицама јер бисте ускоро могли, умјесто с овом лошом навиком, имати проблема и с губитком накупљених килограма.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име