МАСТАЛО: „ПОСИЈАЋЕМО 30% ВИШЕ ПОВРЋА“

0
68

Повртари у Републици Српској ове сезоне намјеравају да засију 30 одсто више површине да би обезбиједили већу количину хране на тржишту, рекао је Срни предсједник републичког Удружења повртара Бранко Мастало.

Мастало је навео да повртари желе да дају допринос превазилажењу проблема усљед појаве вируса корона, а на то су спремни и јер су им подстицаји републичких власти исплаћени на вријеме.

Доминантне културе биће кромпир, лук, купус, лубеница, паприка, али и остало поврће.

“Према нашим процјенама, до поврћа из увоза у овој години биће тешко доћи, јер ће свака земља у том смислу затварати своје границе. Морамо се ослањати на своје ресурсе и производњу“, рекао је Мастало.

Он је указао и на потребу да се настави развијати пластеничка производња, као и да се више подстичу домаћи произвођачи који ће робу упућивати на прераду.

Мастало сматра позитивном кампању Привредне коморе Републике Српске да становништво што више купује домаће производе, те тако помажу домаћу економију и чувају радна мјеста и фондове.

“Наши домаћи производи су здравији од увозних и у том правцу морамо јачати свијест потрошача. Мислим да ће се код нас у овим ванредним услова коначно схватити шта значи домаћа производња хране, јер џаба вам новац ако за њега немате шта купити из увоза”, рекао је Мастало.

Он је изразио задовољство подстицајима и радом ресорног министарства, те поручио да што прије треба пронаћи начин да се тржнице и друга продајна мјеста, уз поштовање свих заштитних мјера, отворе за поврће доспјело од домаћих произвођача.

Удружење је покренуло и акцију “Наше мало неком значи много”, у оквиру које се прикупља новац за превазилажење проблема усљед појаве вируса корона.

“Видјећемо да ли ћемо средства упутити за потребе здравства Српске, у неки фонд или ћемо кренути са подјелом хране онима којима је најпотребнија”, рекао је Мастало.

Сјетва поврћа у Републици Српској планирана је на укупним површинама од 19.028 хектара, а процијењена вриједност производње у повртарству износи око 240 милиона КМ.

Доминантна повртна култура у сјетви је кромпир који је планиран да се засије на 10.475 хектара или 500 хектара више него у прошлој години, наводи се у информацији о заснивању новог производног циклуса у пољопривреди Српске за ову годину.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име