ВИРУС НЕЗАПОСЛЕНОСТИ СЕ ШИРИ СВИЈЕТОМ

0
6

Уједињене нације процењују да ће широм свијета најмање 25 милиона радника остати без посла због кризе коју је изазвала епидемија вируса корона, што би премашило 22 милиона који су изгубљени током свјетске финансијске кризе 2008. године.

ЊЕМАЧКА: НЕЗАПОСЛЕНОСТ БРЗО РАСТЕ

Многе привредне гране су погођене, а за мале фирме које имају до 5 запослених, предвиђена је помоћ до 9.000 евра, а нешто већим фирмама са највише 10 запослених, слиједи помоћ до 15.000 евра. Овим новцем треба да покрију основне трошкове закупнине пословног простора, како не би биле избачене на улицу и избрисане из регистра.
Предвиђа се да ће се број незапослени врло брзо попети за још 1.200.000, и планира се да им се што брже и лакше обезбиједи социјална помоћ. За све који буду имали проблема са плаћањем станарине, откази станодаваца замрзавају се до септембра ове године.

И ДРЖАВА БЛАГОСТАЊА У ПРОБЛЕМИМА

Влада Шведске саопштила је да је пандемија изазвала “шок у снабдијевању и потражњи”, ефекат који се шири између земаља. Из Владе су упозорили да је очекивано да глобална економија, посебно економија Шведске, уђе у рецесију са оштрим негативним растом бруто домаћег производа у овој години.

То се наводи у најновијем извештају шведске Владе, који је представила министарка финансија Магдалена Андерсон, а којим се прогнозира ова тмурна блиска будућност за Шведску. Андерсонова је изјавила да се очекује пад шведског бруто домаћег производа за четири одсто, што је једнако опадању у вријеме финансијске кризе, јавио је “Спутњик”.
Према прогнозама, незапосленост у Шведској ће порасти на 9 одсто ове године, у односу на 6,8 одсто крајем 2019. године.

“Верујемо да ће економији бити потребно неколико година за опоравак”, истакла је Андерсонова.

ПОЛА МИЛИОНА БЕЗ ПОСЛА У АУСТРИЈИ

Пандемија вируса корона изазвала је тешке посљедице по тржиште рада у Аустрији, гдје је број незапослених достигао историјски рекорд, највећи од 1946. године.

Према саопштењу Сервиса за запошљавање (АМС), крајем марта, у поређењу са истим мјесецом прошле године, било је за 52,5 одсто више незапослених.

Укупно је тренутно АМС-у пријављено 562.522 особа без посла. Усљед тога је стопа незапослености, према националној дефиницији, порасла за 4,7 одсто, на 12,2 процента.

Највећи раст незапослености забиљежен је у гастрономијии И хотељерству (+145,1 одсто), затим грађевинарству (+94,8 одсто), саобраћају (+83,8 одсто).

ШПАНИЈА: ЗА ТРИ НЕДЈЕЉЕ БЕЗ ПОСЛА ОСТАЛО 900.000 ЉУДИ

Скоро 900.000 радника у Шпанији остало је без посла од 12. марта када су у тој земљи уведене мјере против ширења вируса корона, укључујући забрану изласка. Више од половине отпуштених били су радници на одређено вријеме, преноси Ројтерс.

У Шпанији је у марту број незапослених порастао на 3,5 милиона, што је највиши број од априла 2017. године.

САД ТОНУ У РЕЦЕСИЈУ

У САД без посла је усљед пандемије вируса корона остало 6,6 милиона радника, скоро као цијела Србија.

Више од 6,6 милиона Американаца пријавило се за помоћ у случају незапослености, а то је далеко више од рекордно високог нивоа оних који су остали без посла прошле седмице. То је знак да се отпуштања усред вируса корона убрзавају, наводи АП.

Уједно, то је и сигнал да САД тону у рецесију, а велики број предузећа у иностранству такође је затворен.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име