НОВЕ МЈЕРЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

0
5

Према анализи Владе Републике Српске, око 40.000 радника директно је погођено економском штетом коју је у марту узроковао вирус корона, изјавио је премијер Српске Радован Вишкови у интервјуу за наш политички магазин Печат.

Вишковић је појаснио да је Влада већ донијела одлуку да тим радницима уплати износ доприноса.

Влада у априлу планира да за око 70.000 радника, у привредним гранама које су највише погођене негативним посљедицама, уз износ доприноса исплати и износ минималне плате од 520 КМ, за шта ће бити потребно око 55 милиона КМ. Ово су, према Вишковићевим ријечима, неки од конкретних модела помоћи привреди.

– Ми у овом моменту, када су у питању март и април, имамо већ обезбијеђена та средства. У плану је и ребаланс буџета, гдје ћемо у суштини све оне ставке које су се односиле на набавку одређених средстава, опреме, материјала, трошкове репрезентације, итд. свести на ниво минималног функционисања и на основу тих уштеда имаћемо обезбијеђена средства за март и април – навео је он.

Вишковић је рекао да је у плану и обезбјеђивање додатних средстава емисијом обвезница, путем трезорских записа, те кредита код међународних кредитних институција.

– Наш план је да и у мају обезбиједимо значајнија средства за Фонд солидарности за опоравак привреде – истакао је Вишковић.

Премијер Српске је изразио захвалност свим привредним субјектима који су уплатили средства у Фонд.

Навео је да ће Влада активно, заједно са пословном и академском заједницом, тражити најбоља могућа рјешења за привреду.

– Влада неће ништа радити без социјалних партнера и свих добрих људи који желе да помогну Српској – нагласио је премијер.

Вишковић је поновио да сви привредни субјекти којима је помоћ потребна могу рачунати на институције Српске, осим оних који отпусте раднике.

Он сматра да би Централна банка БиХ требало да се укључи у рјешавање проблема у привреди.

– Нема земље на свијету која је погођена вирусом корона у којој се није укључила Централна банка – рекао је Вишковић.

Вишковић је подсјетио да је Србија прва упутила помоћ Републици Српској увиду медицинске опреме, изразивши захвалност за то. Навео је и да је ЕУ посредством УНДП-а донирала 3.000 тестова на корона вирус.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име