КОЛИКО САТИ СНА ЈЕ НЕОПХОДНО ЗА ОДРЖАВАЊЕ ОПТИМАЛНОГ ЗДРАВЉА

Уколико не спавамо довољно можемо себе довести до озбиљних медицинских стања као што су болести срца, дијабетес, гојазност, депресија, анксиозност.

Зато је неопходно да обезбиједимо најмање седам сати сна ноћу за одржавање оптималног здравља, препоручује Америчка академија за медицину спавања и Друштво за истраживање спавања.

Љекари напомињу да седам сати је минимум, све између пет и седам сати није сјајно, али може да прође ако је само ноћ или двије. А ако спавамо мање од пет сати, можемо имати озбиљне посљедице.

Постоје два изузетка од овог савјета

„Старијим одраслим особама обично је потребно мање сна него млађим“, каже психолог Линели Шненберг.

На примјер, неко ко је спавао осам сати ноћу у својим четрдесетим можда би могао добро да функционише са шет и по сати ноћу у осмој деценији. Старији људи производе мање хормона мелатонина који подстиче спавање и обично имају више здравствених стања која могу ометати сан. Поред тога, веома мали број људи има генетску мутацију која им омогућава да спавају мање од шест и по сати током ноћи без видљивих последица по њихово здравље. Ова генетска мутација је прилично ријетка, а стручњаци процењују да погађа само једну од 25 хиљада људи.

Шта у ситуацијама када имамо новорођенче

Већина стручњака препоручује да спавамо негде између седам и девет сати током ноћи. Али ово није увијек изводљиво, посебно када имамо бебу које неће да спава или тугујемо због губитка вољене особе.

– Барем покушајте да имате пет и по до шест сати сваке ноћи. То није оно чему желим да људи теже, али то ће вам омогућити да дубоко спавате. Ипак, ако стално занемарите здравље сна, то ће вас на крају сустићи – истиче психолог Линели Шненберг.

Многи људи не дају приоритет свом спавању, јер ноћ или двије лошег сна не доводе до било каквих тренутних или страшних посљедица.

– Али када људи спавају мање од пет сати по ноћи, почињу да доживљавају јасне штете по своје физичко здравље – наглашава научник Ариц Пратхер, а пише Тајм.

Гдје „води“ мањак сна

Мање одмора и сна може довести до лошег расположења, концентрације и пажње, уз већу подложност болестима и ризичнију вожњу:

– Краткорочни губитак сна може довести до тога да жудите за храном која има више масти и шећера, јер ваше тијело производи додатни кортизол, хормон стреса, када сте лишени сна – каже Мајкл Бреус, клинички психолог.

Кратак сан није ништа чиме се треба хвалити

Често чујемо приче о познатим људима који функционишу са врло мало сна.

Бивши предсједник Америке Барак Обама је наводно спавао само око пет сати ноћу током свог предсједничког мандата, а сви знамо бар једног члана породице или пријатеља који се куне да му треба само пет или шест сати сна ноћу.

Не вјерујте им, кажу стручњаци.

– Рутинско функционисање на мање од седам сати спавања није знак части. Мислим да то није нешто чиме би неко требало да се поноси… Било би као да неко каже: ‘Могу да одржим здраву тежину када све што радим је да једем чоколаду цијели дан’ – наглашава Шненберг.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име