ГОРИВО У БИХ ЈЕФТИНИЈЕ ЗА 0,25 КМ, НАЈПОВОЉНИЈЕ У РЕГИОНУ

Beograd, 25. marta 2022.- Evrodizel ce se od danas u 15 casova, do petka 1. aprila u isto vreme, prodavati po ceni od 198 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 je zadrzao cenu od 176,05 dinara za litar, potvrdjeno je Tanjugu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekominikacija. U prethodnih sedam dana je cena evro dizela iznosila 187,23 dinara za litar, a evro premijuma BMB 95 176,05 dinara za litar. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Цијене горива уназад мјесец и по дана на пумпама у БиХ су у паду до 0,25 КМ по литру, истичу наши саговорници из ове области и додају да су садашње цијене најниже у региону.

Наиме, како је за „Независне новине“ рекао Алмир Бечаревић, бх. стручњак за енергетику, од почетка маја па до половине шестог мјесеца цијене нафтних деривата на пумпама ниже су од 0,1 до 0,25 КМ, зависно од врсте горива.

„Цијене горива у БиХ су доста ниже него у земљама региона, тако да дизел на неким пумпама кошта 2,4 КМ, што је заиста коректна цијена“, казао је Бечаревић

Према његовим ријечима, садашње цијене су у складу са оним шта се дешава на свјетском тржишту.

„Цијена барела је сада од 80 до 82 долара, тако да цијене на бх. пумпама реално прате свјетско тржиште“, појаснио је Бечаревић.

Како је рекао, што се тиче предвиђања за наредни период, нико не може дати тачну прогнозу шта ће се дешавати.

„Мада произвођачи нафте желе да цијена барела буде преко 90 долара, видјећемо како ће они реаговати. Они су чак потврдили своју одлуку о смањивању квота производње за цијелу 2025. годину, али опет ни то није донијело повратак цијена на 90 долара, тако да ћемо видјети шта ће произвођачи подузети у наредном периоду“, истиче Бечаревић

Дорђе Савић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Српске, потврдио је да су цијене горива доста ниже уназад непуна два мјесеца, те да је цијена дизела пала за 0,25 КМ по литру.

„Што се тиче неког наредног периода, сигурно је да ће пад стати, али не можемо да говоримо да ли ће доћи до раста цијена“, казао је Савић и истакао да су садашње цијене дизела од 2,5 до 2,53 КМ, док бензин кошта од 2,6 до 2,63 КМ.

Муриса Марић, директорица Удружења потрошача „Дон“ из Приједора, казала је да, иако су бензинске пумпе БиХ спустиле цијене горива, наравно да никада то не прати производња.

„Боже мој, производња је искалкулисала своје цијене док су цијене горива биле знатно више. Никако не можемо да дођемо до тога да основне животне намирнице добију нижу цијену, иако знамо да је гориво покретач свега“, казала је Марићева.

Како је рекла, ако је цијана горива нижа, то није разлог да и остале цијене буду снижене.

„Увијек постоји дисбаланс и чини ми се да ће то и даље постојати све до оног момента док се не ограничи слободно формирање цијена“, казала је Марићева.

Недељка Нешка Илијић, извршна директорица Удружење грађана „Оаза“ Требиње, истакла је да се цијене горива мијењају стално те углавном више расту него што падају.

„Иако би, по некој логици, требало, кад дође до пада цијене горива, да дође и до нижих цијена основних животних намирница, али не сматрамо да ће доћи до тога, јер је раније долазило до нижих цијена па нису смањивали остале цијена“, казала је Илијићева и истакла да је све то на штету потрошача.

Подсјетимо, на свјетским тржиштима цијене нафте пале су и прошле седмице, треће заредом, јер се очекује даље успоравање раста америчке економије, док се кинеска не опоравља тако брзо како су се трговци надали.

На лондонском тржишту цијена барела прошле седмице пала је 2,5 одсто на 79,62 долара, док је на америчком тржишту барел појефтинио 1,9 одсто на 75,53 долара,

Подршку цијенама је средином прошле седмице пружила одлука Европске централне банке о снижењу каматних стопа, што би требало да погура раст економије еврозоне, а тиме и потражње за нафтом у том блоку.

Упркос паду три седмице заредом, цијене нафте су од почетка године у плусу. Углавном због геополитичких напетости на Блиском истоку, од почетка године цијена нафте на лондонском тржишту порасла је готово четири, а на америчком тржишту око 5,5 одсто.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име