ЗАВРШЕН ФЕСТИВАЛ ПОЗОРИШТА „ЉУБИЦА“ У ГРАДИШЦИ

Додјелом награда најбољим глумцима и представама, у Градишци је у суботу навече завршен Други фестивал позоришта Републике Српске „Љубица“.

Награду „Љубица“ за најбољу глумицу фестивала добила је Бојана Милановић, за улогу у представи “Пјевање и ћутање Софке Николић” Градског позоришта “Семберија” из Бијељине.

Најбољи глумац, према одлуци жирија којим је предсједавала Наташа Дракулић је Љубиша Савановић, члан Позоришта “Јазавац” из Бањалуке за улогу у представи “Истина”.

Награду жирија за најбољу представу добило је позориште “Семберија” за представу “Пјевање и ћутање Софке Николић” а награда публике Позориште “Приједор” за представу “Каубоји”.

„Ова награда има специфичну тежину. Вјерујем да ћемо, на сљедећим фестивалима, новим представама астварити још бољу комуникацију са публиком, тојест са вама. Фестивал је изванредан и нама је била част учествовати на њему“, казао је Срђан Књегињић, директор Позоришта “Приједор”.

Златан Видовић, глумац и директор Градског позоришта “Градишка” казао је да овај, други фестивал, сматра веома успјешним.

“Публика је сваке вечери испунила сва мјеста у дворанама. Карте су разграбљене, аплаузи су нас охрабрили и подржали нашу позоришну магију. Срећни смо због добрих представа, одличних глумаца и подршке гардске управе, установа културе града на Сави и Министарства просвјете и културе Републике Српске“, казао је Видовић.

Фестивал је затворио градоначелник Градишке Зоран Аџић, рекавши да су култура а тиме и позориште, као највиши степен умјетности, постављени на важно мјесто у овој средини.

„Велика ми је част да вам се обратим и сумирам резултате седмодневног позоришног догађаја који је наш град сврстао у позоришне центре. Градишка има позоришни потенцијал да организује фестивал и покаже традицију у култури и умјетности. Спуштамо завјесу на Други фестивал “Љубица” а почињемо припреме за трећи, у мају наредне године“, казао је градоначелник Аџић.

У ревијалном дијелу фестивала, на завршној вечери, у “Културном центру“, београдски глумци Вук Костић и Слобода Мићаловић извели су представу „Дјечије повреде“.

Подсјећамо, на Фестивалу позоришта Републике Српске “Љубица” у Градишци наступили су Народно позориште Републике Српске, Градско позориште “Јазавац”, Градско позориште “Градишка”, Позориште “Семберија” из Бијељине и Позориште “Приједор”. На отварању фестивал, глумац Златан Видовић извео је монодрама “Повратак”.

„Градско позориште Градишка у сарадњи са градском управом града Градишка, Министарством просвјете и културе Републике Српске, те другим установама и предузећима, организатори су фестивала “Љубица” у знак сјећања на прву професионалну глумицу у Босни и Херцеговини Љубицу Лазић Стефановић из Градишке“, казао је за “Независне новине” Бојан Вујиновић, градски менаџер.

Осим такмичарског програма и ревијалне представе, у оквиру фестивала организовани су округли столови са глумцима, редитељима и другим члановима различитих тимова, са познатим из свијета филма за студенте и ученике студија глуме, те свакодневни концерти.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име