ШЕСТ ПИТАЊА КОЈА ПРИСТОЈНИ ЉУДИ НИКАДА НЕЋЕ ПОСТАВИТИ

Постоје нека питања која се не постављају па чак ни рођеном дјетету, а то најбоље знају пристојни људи.

Како не бисте дошли у ову ситуацију ово су нека питања која треба да избјегавате уколико желите да оставите добар утисак и успоставите контакте са странцима.

1. Да ли је ово Ваша мајка?

Ако нисте потпуно сигурни у каквом су односу људи који стоје пред вама, боље је да не покушавате да погодите. Постоји вјероватноћа да ће се ваш саговорник увредити уколико га питате да ли му је неко мајка/отац/сестра/род.

Може да се догоди да старију сестру назовете мајком, што неко може да схвати као озбиљну увреду. Много је једноставније и љубазније да овакве закључке доносите посматрајући њихово понашање и говор.

2. Колико дуго сте заједно?

Људи воле да причају о својим везама, али и везама других. Како било, уколико ваши саговорници не подијеле одмах статус своје везе, биће боље да не залазите у то колико су заједно и да ли су вјенчани или то планирају.

Може да се испостави да су особе испред вас једноставно познаници који су одлучили да дођу заједно на забаву. Такође, питања о брачном статусу могу да буду непријатна за људе који не могу да се договоре о овој теми.

3. Када ћете добити дјецу?

Овде такође треба да избјегавате питања попут „Да ли имате дјецу?“ или „Да ли си трудна?“, „Да ли више желите дјечака или дјевојчицу?“. Ова питања могу лако да разљуте многе људе, поготово парове који не могу да имају дјецу. Такође, ако питате жену да ли је у другом стању, то може да имплицира чињеницу да се она угојила.

Ако су ваши саговорници са дјецом, боље је да их питате о њиховим интересовањима ако желите да причате о њима, а ако су без дјеце боље је да избјегавате ову тему.

4. Зашто ти је то потребно?

Разговор о хобијима је добра тема за ћаскање, може да помогне људима да се спријатеље. Исто тако, постоји низ питања која могу саговорика да доведу у незгодну ситуацију.

На примјер, ако некога питате да ли му је потребно 5 паса или зашто се баве неким скупми хобијем то нису пријатна питања. Ваш саговорник може да схвати то као да мислите да је луцкаст што се бави тим стварима.

5. Колика ти је плата?

Неколицина људи зна да пита саговорника колико зарађује. Умјесто овог питања боље је да питате колике су генерално плате у сектору којим се бави.

Понекад, људи не желе да признају да зарађују мање од очекиваног и да једноставно воле свој посао. Или да не воле свој посао и желе да га промјене, али и даље нису нашли нешто што им одговара. У сваком случају, питања о новцу и заради су превише лична да би их постављали.

6. Колико то кошта?

Трошкови могу бити још једна непријатна тема. Могуће је да за нешто питате чисто да бисте упоредили са нечим што сте ви или ваш пријатељ недавно купили, али ипак саговорник може да помисли да желите увид у њихово финансијско стање и преиспитујете њихову могућност да нешто приуште.

Додатни савјет – Како да одговорите не непријатна питања:

Ако вам неко постави непријатно питање, најлакше ћете се извући ако промјените тему, дате кратак одговор или једноставно одбијете да одговорите.

А можете једноставно да игноришете питање и тиме ћете саговорнику ставити до знања да вам је непријатно. Мењање теме разговора или кратак одговор је такође добар знак да вам се питање не допада.

Уколико саговорник инсистира на одговору можете да кажете да не желите да причате о томе и да је боље да промените тему.

Питања усмјеравају разговор у одређеном току, а ако научите правилно да их постављате постаћете добар саговорник са којим ће људи жељети да причају, преноси Стил.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име