НАРОДНА СКУПШТИНА УСВОЈИЛА ИЗБОРНИ ЗАКОН РС

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Изборни закон Републике Српске којим је предвиђено да ће изборе за органе власти у Српској спроводити Републичка изборна комисија, градске, односно општинске изборне комисије и бирачки одбори које ће именовати надлежни републички органи.

Ступањем на снагу овог закона неће се примјењивати одредбе Изборног закона БиХ које уређују избор народних посланика, делегата Вијећа народа Српске, предсједника и потпредсједника Српске, делегата Дома народа Парламентарне скупштине БиХ из Српске, одборника скупштине града и скупштине општине, градоначелника и начелника општина у Српској.

– Разлози за доношење овог закона су потреба унапређења изборног процеса, те јачања повјерења грађана на том плану, као и стварање претпоставки за увођење електронске идентификације бирача и бројања гласова – наведено је у образложењу овог акта.

Народна скупштина је усвојила Закон о референдуму и грађанској иницијативи Републике Српске чија је намјера да се потпуније регулише спровођење овог облика непосредне демократије.

По хитном поступку усвојен је и Закон о допунама Закона о раду, којим је дефинисано да послодавац може у готовом новцу да исплаћује радницима плату и друга лична примања.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закон о имунитету Републике Српске којим се дефинише заштита интегритета законодавних и извршних институција Републике Српске путем утврђивања процедуре позивања на имунитет од кривичне и грађанске одговорности.

Након што је апсолвиран дневни ред, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић окончао је рад 13. посебне сједнице парламента Српске.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име