БРАЋА ВУКОВИЋ ИЗ КАДИЊАНА ЖИВЕ У ТЕШКОМ СИРОМАШТВУ, АЛИ ОДБИЈАЈУ ПОМОЋ

Народни посланик и новинар Небојша Вукановић јуче је објавио репортажу о браћи Славку и Богдану Вуковићу који живе у сиромаштву у Горњим Кадињанима у Лакташима. Стара трошна кућа, потпуно неусловна за живот и боравак људи у данашњим условима живота, дом је браће Вуковић читав њихов живот.

Међутим, након објављивања чланка Небојше Вукановића, уредништво портала Лакташи Инфо контактирале су комшије браће Вуковић из Горњих Кадињана са молбом да објавимо својеврсни демант, увријеђени наводима Небојше Вукановића да су ова браћа заборављени од комшија који граде луксузне виле а овој несрећној породици нико не жели помоћи.

Према информацијама које су са нама подијелили мјештани Горњих Кадињана, прича везана за браћу Вуковић је веома специфична, иако нико од њих не оспорава да су услови живота у којима живе Славко и Богдан веома тешки.

Богдан Вуковић

Наиме, Славку и Богдану су Град Лакташи и мјештани овог насеља удруженим снагма обезбиједили средства да доведу воду из јавног водовода који је подразумијевао изградњу секундарног цјевовода у дужини од 1.600 метара до њихове куће, као и плаћање водоводног прикључка.

Додатно, наводе мјештани, Град Лакташи је са мјештанима асфалтирао пут крај њихове куће и тако им обезбиједио лакши приступ домаћинству, a Мјесна заједница Јаружани уз подршку Центра за социјални рад им редовно обезбјеђује пакете помоћи са храном и основним животним потребштинама, као и једнократне новчане помоћи.

Дарко Станковић, замјеник Градоначелника Лакташа, који је био један од наших саговорника, и уједно један од најближих комшија браће Вуковић истиче да је он лично иницирао акције помоћи за Вуковиће, међутим, да они одбијају било какву сарадњу.
„Тражили смо рјешења да им олакшамо свакодневницу, међутим, они су одбили сваки наш приједлог. Предлагали смо да продају дио земље које у свом власништву имају више од 10 хектара, на атрактивној локацији и за коју постоје заинтересовани купци те да од новца од продаје направе кућу какву желе и омогуће себи пристојнији живот, међутим то су одбили. Предлагали смо им и да их Центар за социјални рад смјести у установе за старија лица гдје би добијали свакодневну његу, али и то су одбили. Ни стамбене контејнере нису прихватили када су им понуђени“ – истиче Станковић.

Иако је ситуација како кажу специфична, наши саговорници се слажу да је овим људима потребна помоћ коју су спремни пружити и они као комшије и одговорни грађани, али да прије свега Славко и Богдан ту помоћ требају прихватити.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име