ИЗАБРАНЕ НОВЕ НАЈБОЉЕ РИЈЕЧИ У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ

На такмичењу за најљепшу нову српску ријеч које је организовао сајт „Мала библиотека“ из Лондона изабрана је ријеч духоклонуће.

Духоклонуће је ријеч која је побиједила на такмичењу за најљепшу нову српску ријеч које је организовао сајт „Мала библиотека“ из Лондона, са циљем обогаћивања српског језика и замијени туђица у употреби.

Ријеч духоклонуће је замјена за туђицу депресија, а за њу се опредијелио десеточлани жири. Побједничку ријеч смислила је и на такмичење послала Драгана Албијанић из Суботице.

Друго мјесто заузела је ријеч прохујак, а трећа најљепша нова српска ријеч је прикачица. Тако је гласао жири, док су на јавном гласању на другом мјесту ријеч безтебност, а на трећем безнемож. Међу првих десет ријечи за које се опредијелио жири су још и: смућак, сусрамље, отказнити, ласноломна, узрење, премислити и опазица.

Творац сајта „Мала библиотека“ Вељко Жижић, који је ово такмичење организовао каже да је веома задовољан, јер сматра да је цијели овај процес покренуо људе на размишљање.

„Ријечи које су победиле заслужено су истакнуте. ‘Духоклонуће’, ријеч која је побиједила и у жиријском и у јавном гласању више је него достојна српског језика. Једна од судија се ка тој речи одредила овако: ‘Као да је Лаза Костић сковао’. Њено значење, као и чињеница да је побиједила и у јавном гласању, веома су значајни. То даје неочекивану дубини заједничком размишљању. Налазимо се у времену тешких изазова и ова ријеч то одражава“, истакао је Жижић.

„Добра је та младог свијета да се на неки начин српски језик заштити од англицизације. Ново време носи и нове захтјеве. Поздрављам, али и ту треба бити опрезан. Нама нису потребне нове ријечи да их измишљамо унапријед и да правимо кованице, већ треба да бринемо о језику, а свака ова реч и сваки овај предлог, нека уђе у народ и комуникацију. Када уђе у функционалне стилове и у српски књижевни језик, он ће једноставно да оживи и да постане дио норме“, додао је професор Филолошког факултета др Михаило Шћепановић.

Погледајте на фотографији испод које све нове речи су се појавиле у српском језику. Мишљења?

May be an image of text

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име