ДОДИК: ЦИВИЛИЗОВАНИ НАРОДИ СЛАВЕ КРАЈ РАТА, САМО СЕ У ФЕДЕРАЦИЈИ СЛАВИ ЊЕГОВ ПОЧЕТАК

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да цивилизовани народи славе крај сукоба, па се тако у Републици Српској празнује парафирање Дејтонског споразума, а они који славе рат, вјероватно, се спремају за нови или сањају нови.

Додик је нагласио да је 1. марта 1992. године на Башчаршији, у Сарајеву пуцано на Николу Гардовића, српског свата, а упуцани су и мир и равноправност српског народа.

„Прегласавањем на нелегитимном референдуму, а онда и пуцњем у српског свата, Срби у БиХ добили су двије поруке: у БиХ вас можемо елиминисати удружени Хрвати и муслимани, а ако на то не пристанете проћи ћете као Гардовић“, рекао је Додик за Срну.

Он је нагласио да тај датум муслимани славе као тзв. дан независности и тај дан им честитају дипломате које не желе да виде да је пуцањ од 1. марта 1992. запалио БиХ.

„То није празник БиХ, понајмање дан независности. То је трагичан дан из историје Срба на овим просторима. Једна крвава српска свадба била је увод у крвави грађански рат“, указао је Додик.

Сви који то честитају БиХ, рекао је предсједник Републике Српске, нека им је на част.

„Срби, било да су у партијама власти или опозиције у Републици Српској, не признају нити ће икада признати да је дан почетка крвавог грађанског рата празник“, поручио је Додик.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као тзв. дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар – дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име