ДАН КОЈИ ЈЕ СВЕ ПРОМИЈЕНИО: 20 ГОДИНА ОД ТЕРОРИСТИЧКОГ НАПАДА (ВИДЕО)

0
26

ЊУЈОРК – Америка данас обиљежава 20 година од терористичког напада припадника „Ал Каиде“ на куле „близанке“ у Њујорку и на зграду Пентагона, у којем је погинуло готово 3.000 људи, док је више од 25.000 цивила повријеђено.

До тада се напад великих размјера на америчко тло сматрао немогућим и незамисливим – али 11. септембар је шокирао САД, а тај шок многи пореде са оним који је Америка доживјела током десанта на Перл Харбур. Терористички напад јео промијенио многе ствари у САД, али и свијету, који је започео глобални рат против тероризма.

-Наш рат против тероризма почиње са „Ал Каидом“, али се тамо не завршава. Неће се завршити док свака терористичка група на свијету не буде пронађена, заустављена и побијеђена – рекао је тада амерички предсједник Џорџ Буш.

Након напада САД су званично покренуле рат против тероризма и притисак на Авганистан ради свргавања талибана који су одбили захтјев те земље да протјерају вођу „Ал Каиде“ Осаму бин Ладена.

Бин Ладен је одговорност за напад 11. септембра преузео 2004. године, а као мотив напада навео је подршку Израелу и присуство америчке војске у Ираку и Саудијској Арабији.

Седам година касније Бин Ладен је убијен у Пакистану у акцији коју су спровеле америчке снаге.

Овај највећи терористички напад свих времена бацио је велику сјенку на амерички живот из којег нација тек треба у потпуности да изађе, а промјене су се, између осталог, догодиле у трансформисању авио собраћаја.

Јер уласком 19 терориста у авионе на комерцијалним линијама показало је да авио-компанијама безбједност није био приоритет.

Формирана је Управа за безбједност транспорта, потпуно нове савезне агенције коју је Конгрес овластио у новембру 2001, а америчким путницима предстваљени су нови безбедносни протоколи – карте и лична карта постали су обавезни како би прошли кроз скрининг, ципеле се изувају, компјутери и електроника ваде из торби.

Патриотски закон усвојен је само шест недеља након тог 11. септембра, док су се конгрресмени трудили да поправе обавјештајне пропусте који су познатим терористима омогућили да уђу у Сједињене Државе и изврше најсмртоноснију завјеру у америчкој историји.

Конгрес је дао ФБИ и НСА нове могућности за скупљање и дијељење података. Нови закон у тој области дао је право агентима да претражују појединце и куће без претходног обавјештења власника, као и да прислушкују телефонске разговоре и без разлога.

У годинама након 11. септембра, Америка је можда постала безбједнија, али остаје податак да су појединци инсписани идеологијом џихадиста до септембра прошле године убили више од 100 људи у више терористичких напада.

Напад

„Ал Каида“ је напад извела са три отета авиона на различитим аеродромима.

Авион на лету „Американ ерлајнса“ улетио је у сјеверни торањ Свјетског трговинског центра на доњем Менхетну, а двадесетак минута касније авион „Јунајтед ерлајнса“ ударио је у јужну кулу.

Обе „куле близанке“ са по 110 спратова срушиле су се за мање од два сата, што је довело и до значајног оштећења околних зграда.

Трећи авион који је полетио са аеродрома у Даласу отет је изнад Охаја пао је на западну страну Пентагона што је довело до урушавања зграде.

Четврти авион летио је у правцу Вашингтона, али се срушио у поље у Пенсилванији, након што су путници ушли у кабину и борили се са отмичарима за контролу.

Чишћење простора око Свјетског трговинског центра трајало је годину дана, као и поправка Пентагона, а штета је процијењена на око 10 милијарди долара.

Изградња новог трговинског центра почела је 1. новембра 2006. године, а нова кула је отворена крајем 2014, а на том месту направљени су и бројни меморијали.

Бајден позвао на јединство

Амерички предсједник Џозеф Бајден позвао је данас на национално јединство.

Бајден је одао почаст погинулима у нападима и више хиљаде повријеђених, те ватрогасцима, медицинским радницима и бројним другим који су ризиковали или дали своје животе током каснијих спасилачких операција.

Амерички предсједник је признао да су „мрачне силе људске природе, страх и бијес, изазвале насиље против муслимана који су истински и вјерни сљедбеници своје мирнодопске вјере, те довеле до савијања, али не и пуцања јединства САД“.

-За мене је главна поука 11. септембра да је нешто што нам је некад најугроженије у животним борбама које нас чине људима и битка за душу Америке уједно и наша највећа снага, а то је јединство – истакао је Бајден у поруци коју је објавила Бијела кућа.

Према његовим ријечима, јединство не значи вјеровање у исте ствари већ да се мора имати поштовања и вјере у друго људско биће и у народ САД.

Бијела кућа је објавила снимак Бајденовог говора уочи обиљежавање 20 година од напада.

Бајден ће данас обићи три локације које су биле нападнуте 11. септембра 2001.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име