ИГОКЕА ВИШЕ НИЈЕ ШАМПИОН БиХ. ТИТУЛА ИЗГУБИЉЕНА ЗА СТОЛОМ, А НЕ НА ТЕРЕНУ

0
170

Скандалозан крај кошаркашког првенства БиХ усталасао је спортску јавност, а изазвао је и бурну реакцију из табора Игокее, Борца и Спарса.
Иако је данима уназад, чак пет клубова из Лиге 6 апеловало да се првенство оконча након 10 лигашких кола, Амер Чолан, генерални секретар KС БиХ, одлучио је да сам скроји завршницу и титулу додијели екипи Широког Бријега.

Kако АТВ сазнаје, Чолан је без знања Мирзе Телетовића, предсједника KС БиХ и без сагласности чланова Управног одбора „организовао“ завршни турнир у Широком Бријегу иако су, дан раније, из Игокее, Борца и Спарса јасно поручили да се неће појавити у „Пецари“.

„Тражићемо поништење одлуке да се титула додијели екипи Широког Бријега и смјену генералног секретара Амера Чолана, али и свих који су га подржали. Чолан је главни кривац за скандал који се десио и вријеме је да се његовој самовољи, која траје већ дужи период, стане у крај. Од кошарке је направио циркус. Поново је показао да нема поштовања према клубовима, али ни према предсједнику KС БиХ и члановима Управног одбора KС БиХ. Он је на своју руку направио читаву ујдурму у Широком Бријегу. Није обавијестио никога. Ни предсједника KС БиХ, ни чланове Управног одбора KС БиХ. Направио је скандал који, до сада, није виђен на овдашњим теренима и о томе сада бруји регион. То довољно говори о његовим интересима за кошарку у БиХ. До сада је показивао самовољу, а од јуче и велики безобразлук.“ поручио је Вук Радивојевић, спортски директор KK Игокеа.

Радивојевић каже да су се вођени искључиво бригом о здрављу играча, који су имали згуснут календар такмичења и мноштво утакмица ове сезоне, одлучили да подрже апел клубова за крај сезоне након десет одиграних кола у Лиги 6.

„Ми смо свој квалитет на терену показали у Лиги 6 и током читаве наше сезоне. Остварили смо свих десет побједа у Лиги 6 и увјерен сам да би без проблема освојили титулу. Међутим, одлучили смо да подржимо остале клубове и да станемо у заштиту свих играча. Сем тога, није ни мало фер и спортски да се након десет одиграних кола, игра завршни турнир и да двије утакмице одлучују о титули. То се нигдје не ради. Са друге стране, сезона је била предуга, умор је узео свој данак и мора да се води рачуна о томе. Мора да се покаже људскост. Играчи морају да буду заштићени, а не да због самовоље генералног секретара ризикују своје каријере. Нико није вриједан здравља играча. На крају крајева, у нашим редовима има неколико репрезентативаца БиХ. Иста је ствар и са осталим клубовима. Шта да се неко од њих повриједио и да их је селектор изгубио на дужи период? То довољно говори о томе колико појединци брину за кошарку у БиХ. „, истиче Радивојевић.

За кошаркаше Широког Бријега који су, ни криви ни дужни „освојили“ титулу шампиона БиХ, Радивојевић каже да му је жао што су послужили као марионете у представи коју је режирао Чолан.

„Сигуран сам да кошаркаши Широког Бријега, као спортисти не могу да се радују титули која им је додијељена на овај начин. Мени је жао тих момака, зато што им је речено да буду дио представе генералног секретара KС БиХ. Уручен им је шампионски пехар, а у дуелима са Игокеом, Борцем и Спарсима током Лиге 6 уписали су свих шест пораза. Од нас су, два дана, прије овог циркуса изгубили 34 разлике на свом терену, а трофеј и медаље које су примили само су ставили мрљу на њихове каријере и спортски пут“, поручује Радивојевић.

Kивни су и у KK Борац. Kажу да је читава сезоне у првенству БиХ изгледала као својеврсни полигон за игру Амера Чолана.

„Од самог почетка сезоне ми нисмо знали у којем формату ће да буде одиграна завршница сезоне. Овај проблем није од јуче, ово траје већ шест мјесеци. Kао клуб смо урадили све што је било до нас, поштовали смо KС БиХ иако они нису показали поштовање према нама. Сматрамо да је Амер Чолан главни кривац за скандал који се десио. Од самог почетка сезона није слушао глас клубова, глас тренерске струке, глас играча, а пуна су му уста борбе за заштиту интереса кошарке у БиХ. Све што је урадио је веома неозбиљно и дрско према клубовима, а поготово према играчима који су највише били погођени накарадним системом такмичења“ каже Милан Ђајић, први човјек KK Борац.

Огласио се и Нихад Селимовић, предсједник сарајевских Спарса са јасном поруком.

„Сви они који су учествовали у овоме требају одмах поднијети оставке“ , каже Селимовић.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име