ЖЕЛИТЕ БИТИ УСПЈЕШНИЈИ У СВОМ ПОСЛУ? ОВО ЈЕ 5 НАВИКА УСПЈЕШНИХ ПРЕДУЗЕТНИКА

0
29

Kомпанија OnDeck недавно је анализирала радне навике четрдесет истакнутих пословних лидера како би видјела како постижу надљудске подвиге без изгарања, или такозваног бурноут синдрома.
Форбес преноси пет радних навика најуспјешнијих људи на свијету које ће промијенити начин на који приступате свом дану.

Радна навика # 1: Стратешки мултитаскинг
Иако су студије сугерисале да је мултитаскинг генерално мање ефикасан од имања једног задатка, постоји још једна опција. Укључује посвећивање блокова времена сличним задацима како би се смањила дистракција и повећала продуктивност. Сваки пут кад нас прекидају, потребно нам је у просјеку 15 минута да се фокус на задатак поново врати.

Груписање смањује количину “сметњи” у току дана. Неки примјери укључују обраду све е-поште, телефонских позива и других комуникација одједном или ажурирање неколико “шитова” (радних листова у Еxцелу) истовремено. Да бисте пронашли задатке које можете сложити, запишите све своје опште активности у току недјеље и идентификујте оне које можете спојити у једно.

Радна навика # 2: Избјегавајте састанке
Према милијардеру инвеститору Марку Kјубану, „састанци су губљење времена уколико не закључите посао.” Постоји толико много начина за комуникацију у реалном времену или асинхроно да би сваки састанак требало да има трајање и испред себе поставља исход прије него што пристанете да одете на њега. На примјер, ако имате састанак на којем вам људи дају извјештаје о напретку, нека вам умјесто тога пошаљу е-маилом дневни резиме.

Ако неко жели да закаже састанак, замолите га да вам прије тога пошаље е-мејл са својим питањима. Ако то не успије, разговарајте телефоном о томе. Ако се састанак мора одржати, затражите копију дневног реда. Затим довршите све што је на дневном реду прије састанка. То ће елиминисати потребу да будете на састанку како бисте умјесто тога могли да радите на другом пројекту.

Радна навика # 3: Развијте рутину
Kако главна уредница Вогуе-а Ана Винтур управља својим заузетим распоредом? Има беспрекорне радне навике. „Имам прилично досљедну структуру за свој дан коју слиједим и сматрам да то заиста добро функционише за мене.“ Дневна рутина Ане Винтур започиње рано, обично између 4 и 5:30 ујутро, када почиње да чита вијести из Енглеске и САД. Послије тога обично игра тенис и иде до Старбакса на кафу и доручак.

Винтур је такође позната по томе што свакодневно носи сличну одјећу како би смањила замор при одлучивању. Њено поподне је углавном резервисано за састанке, ручкове са дизајнерима, планирање догађаја или наступе у медијима и слично. Тада ће у 17 сати кренути кући са припремљеним послом за то вече. „Веома ми је важно да све радим ноћу и да нико у том тренутку не чека моје повратне информације“, додаје Винтур.

Радна навика # 4: Запиши
На питање о стварима које узима гдје год крене, сер Ричард Бренсон је једну ставку издвојио као најважнију. “Можда звучи смијешно, али најважнија ствар за мене је да увијек носим малу биљежницу у задњем џепу. Никад нисам могао да направим Виргин Гроуп без оних неколико комадића папира“.

Стицање свакодневних навика писања има вишеструке користи. Kао прво, стављање циљева у писаној форми повећава вјероватноћу да ћете их постићи. Такође побољшава јасноћу и фокус ваших идеја и шири ваш ум како бисте ефикасније рјешавали проблеме.

Радна навика # 5: Планирајте своју креативност
Kреативност није ствар случајности. Да бисте то остварили, морате марљиво и методично радити. Узмимо пјесникињу и активисткињу за грађанска права Мају Ангелоу. Некада је одлазила у хотелску собу да пише – долазила је у 6:30 ујутро, писала до 14:00, а затим одлазила кући да све то доради. Даниел Ек, суоснивач и извршни директор компаније Спотифај, вјерује у у то да мора постојати вријеме за креативност.

„Људи мисле да је креативност овај слободни дух који нема граница“, каже Ек. „Не, заправо најкреативнији људи на свијету планирају своју креативност. То је иронија. Дакле, и ја покушавам да урадим исто“. Распоред је систем који ваше циљеве остварује. Ако себи не поставите рутину, једина опција је да се ослоните на мотивацију. Запамтите, не можете увијек рачунати на инспирацију, али можете се ослонити на досљедан труд, преноси Bonitet.com.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име