ЛИТРА МЛИЈЕКА И ДО 100 КМ, ПРОДА СЕ СВЕ И КАП

0
65

Потражња за магарећим млијеком, иако му је цијена висока за просјечни стандард у БиХ, порасла је у периоду пандемије вируса корона, посебно због тога што се ово млијеко користи за јачање имунитета те, како се наводи, као природни лијек за плућа.

Иако магареће млијеко важи за једно од најскупљих на свијету те се за литру у БиХ мора издвојити од 60 до 100 KМ, јагма за њим не јењава.

Узгајивачи магараца у БиХ су казали да им највећи проблем представља то што је цијена хране за магарце у вријеме пандемије скочила, али да се труде да цијену млијека не дижу.

Ален Јусуповић, власник фарме магараца „Мали фармер“ из Завидовића, у разговору за „Независне“ је рекао да је примјетно да је потражња за магарећим млијеком порасла током пандемије јер су, према његовим ријечима, људи већ упознати са благодатима магарећег млијека и његовим учинком на плућа.

„Наша фарма се већ девет година бави производњом магарећег млијека, од самог почетка смо правно регистровани те наше млијеко шаљемо на микробиолошку анализу како би наши купци били заштићени“, казао је Јусуповић.

Додао је да је тренутно једини начин куповине код њих прво резервисање млијека, јер су у немогућности да одмах произведу тражене количине.

„Што се тиче цијене магарећег млијека, већ девет година је држимо на нивоу од 100 KМ по литри. Сматрамо да је то реална цијена која осликава производњу правог, чистог магарећег млијека“, рекао је Јусуповић.

Истакао је да је пандемија повећала све трошкове узгоја магараца.

„Посебно је скочила цијена хране за магарце, али смо хтјели остати досљедни према нашим купцима и цијена је остала иста“, навео је Јусуповић.

Kако је нагласио, проблем је и проналазак квалитетног сијена, које представља основ исхране магараца.

„Ми као произвођачи трошимо око 10.000 комада бала сијена годишње. Нажалост, јако је тешко пронаћи ту количину сијена у нашој локалној средини“, казао је Јусуповић.

Додао је да морају пазити да је сијено квалитетно јер, како каже, желе да својим љубимцима, којих има 106 грла, дају само најбоље.

„Други проблем је цијена кукуруза, која је такођер достигла астрономски ниво, што нас ставља у незавидан положај“, закључио је Јусуповић.

Да су грађани у доба пандемије препознали благодатна дејства магарећег млијека за „Независне“ је потврдио и Саша Мотичић, узгајивач магараца из Теслића.

Kако је истакао, све већи број људи купује ово млијеко, а цијена код њега је 60 KМ по литри.

„Цијене смо спустили колико смо могли јер да би се учинак магарећег млијека на здравље осјетио потребно је да особа током 20 дана попије макар двије литре млијека“, казао је Мотичић.

Додао је да му се некад јаве грађани који су купили само пола литре млијека и жале се да нису осјетили ефекте.

„Пола литре млијека слабо може да помогне, због тога смо и спустили цијену. Некада је људима чудно што је цијена тако ниска па их ја позовем да слободно дођу на фарму и испрате мужу“, објаснио је Мотичић.

Навео је да он нема проблем с исхраном магараца, којих тренутно има 25, јер сам припрема сијено којим храни магарце.

„У исхрани комбинујем кукуруз, зоб, јечам… Од тога купујем јечам и понекад докупим зоби, али све остало имам на својој фарми“, рекао је за „Независне“ Мотичић.

Најсличније мајчином млијеку
За магареће млијеко постоје бројна истраживања која су показала да побољшава имунитет и отпорност на болести, сматрају нутриционисти.

Ово млијеко се може користити код болести дисајног система те се неријетко у те сврхе и препоручује.

Због високе цијене користи се тек повремено, као терапија.

Многи нутриционисти су сагласни да је магареће млијеко најсличније мајчином млијеку по самом саставу, али и по степену пробављивости.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име