РАДНИКЕ У СРПСКОЈ ОЧЕКУЈЕ ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА

0
170

Директор Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић изјавио је данас Срни да очекује да ће истовремено са најављеним повећањем плата радника у јавном сектору доћи и до повећања плата запослених у приватном сектору.
Он је истакао да рјешење које буде постигнуто везано за најављено повећање плата треба да омогући равноправан однос радника у јавном и приватном секору.

„Очекујемо да ће рјешење које буде постигнуто, и што се тиче јавног и приватног сектора, омогућити равноправан однос радника и у приватном и у јавном сектору и у том смислу очекујемо да рјешење иде у правцу или смањења збирне стопе доприноса или повећања неопорезивог дијела плате на износ од 1.000 KМ“, рекао је Аћић.

Он је напоменуо да је Влада Републике Српске најавила разговоре са пословном заједницом о потенцијалом повећању плата и у реалном сектору, поготово у приватном секору.

Ачић је изразио очекивање да ће рјешења везана за повећање плата ступити на снагу у исто вријеме, и за једне и за друге раднике.

„Наша очекивања иду у правцу смањења опорезивања рада, а посљедњих неколико дана су се помињале идеје да се иде на повећање неопорезивог дијела плате на 1.000 KМ“, рекао је директор Уније Удружења послодаваца Републике Српске.

Он је оцијенио да ће таквим растерећењем, кроз смањење опорезивања рада, расти и животни стандард радника у Републици Српској.

„Раст плата ће се позитивно одразити и на продуктивност рада у Републици Српској, очекујемо да ћемо бити конкурентнији на домаћем и страном тржишту, а што је још битније, смањиће се одлив домаће радне снаге према земљама ЕУ“, указао је Аћић.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је прије неколико дана да треба водити рачуна да се уз повећање плата у јавном сектору у Српској нађе могућност за раст плата у приватном сектору и изразила задовољство чињеницом да је Влада најавила повећање плата за одређене секторе.

Према најавама из Савеза синдиката Републике Српске, врло је извјесно најављено повећање плата радницима у здравству, МУП-у Републике Српске, просвјети, култури, правосуђу, изузев судијама, а преговори који почињу ове седмице требало би да буду завршени до краја маја измјенама закона и повећањем плата.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име