ОХРАБРУЈУЋИ ПОДАЦИ: СРПСКА ДЕФИНИТИВНО ИДЕ ПРЕМА КОЛЕКТИВНОМ ИМУНИТЕТУ

0
182

Истраживање серопреваленције инфекције вирусом корона међу популацијом Републике Српске показало је да више од 40 одсто грађана има антитијела. У првој фази истраживања је било обухваћено око 2.000 особа односно око 700 породица.

Прва фаза истраживања антитијела међу популацијом у РС показала је да највећи број грађана који имају антитијела живи у Приједору и Челинцу, око 40 одсто, потом Прњавору 37 одсто, те Бањалуци 29,95 одсто.

Српска се спремила и за другу фазу истраживања која ће бити урађена знатно масовније и почеће половином маја.

Пред почетак друге фазе, надлежни су урадили истраживање каква је серопреваленција међу љекарима и здравственим радницима РС.

„Око 950 љекара и здравствених радника домова здравља обухваћено је истраживањем. Резултати показују да је преко 65 одсто здравствених радника прокужено вирусом, односно да су били у контакту са вирусом или да су имали вирус. Ово је одличан резултат, јер се ради о особама који су први у контакту са вирусом, односно пацијентима“, рекао је за „вечерње новости“ Ранко Шкрбић, декан Медицинског факулетета у Бањалуци.

Он појашњава да Српска дефинитивно иде према колективном имунитету.

„Сада имамо око 40 одсто популације са антитијелима и 65 одсто здравствених радника. Ово одличне бројке. Очекујем да друга фаза покаже да преко 50 одсто популације у РС има антитијела“, појашњава Шкрбић.

Према његовим ријечима, урађене су анкете у популацији о придржавању здравствених препорука, од ношења маске до одржавања хигијене у доба епидемије.

„Изненађени смо резултатима јер се већина грађана придржава препорука. Тако да поред неког гунђања наши грађана, они се ипак придржавају препорука, што је за сваку похвалу“, истиче Ранко Шкрбић.

Он додаје како се показало да је много грађана преболовало корону, а да нису ни знали да је имају.

Истраживање спроводе медицински факултети у Бањалуци и Фочи и Институт за јавно здравство РС. Истраживања се раде у сарадњи са Свјетском здравственом организацијом, а Влада РС је из Kомпензационог фонда РС издвојила 200.000 марака за набавку ЕЛИСА анализатора и пратећих инструмената.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име