„ЦЕНТАР ЗА ДЈЕЦУ, МЛАДЕ И ПОРОДИЦУ “ ЛАКТАШИ: ПОЗИТИВНА ПРИЧА КОЈА ТРАЈЕ ВЕЋ 20 ГОДИНА

0
40

Промјене у друштву крећу од самих грађана, а доказ томе је и Удружење грађана „Центар за дјецу, младе и породицу“ Лакташи, које својим иновативним идејама већ 20 година доприноси развоју локалне заједнице, побољшава статус дјеце али и припрема младе приступању тржишту рада.

„Центар за дјецу, младе и породицу“ Лакташи је дуги низ година лидер омладинског рада у општини Лакташи и као такав препознат и признат партнер на локалном, регионалном и међународном нивоу. Иновативан приступ у раду нешто је што најбоље описује ово удружење и његове чланове.

У циљу изградње боље будућности за своје грађане, “Центар за дјецу, младе и породицу” Лакташи (ЦДМПЛ) до сада је реализовало велики број пројеката. У сарадњи са БХРИ (Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative) је 2019. године организовао први Kошаркашки камп у Лакташима, а тренутно са истим партнером ради на реализацији пројекта “Laktaši Local Youth Development”, у циљу едукације омладинске популације општине Лакташи, али и јачања сектора омладинског активизма на нивоу општине. Такође, у склопу пројекта Центар ће добити нови сајт који ће му помоћи да своје активности приближи широј заједници и подстакне друге да им се придруже и да заједно граде бољу будућност.

Према ријечима Вање Илић, в. д. извршне директорице Центра за дјецу, младе и породицу Лакташи (ЦДМПЛ), сарадња је од великог значаја за ЦДМПЛ.

– Овим пројектом млади ће имати могућност да стекну знања и вјештине која ће моћи примијенити у њиховом даљем омладинском ангажману, те ће сектор омладинског активизма на нивоу општине бити значајно унапређен – рекла је Илићева.

Kорист имплементације овог пројекта је вишеструка, а највише ће користити управо младима општине Лакташи који ће учешћем у пројекту добити низ нових знања, познанстава, али и имати прилику да практично ђелују у својој заједници и буду промовисани као локални хероји!

– Жеља нам је да млади буду у фокусу и да њихова енергија, ентузијазам и атмосфера какву стварају својим радом у заједници буде полазна тачка за све нас у креирању бољег друштва. Задовољство је да ће учесници пројекта са осталим младим људима који буду изабрани путем јавног позива бити у прилици да учествују на првој икада Волонтеријади коју замишљамо као догађај који окупља младе људе широм државе који дијеле исту визију како би једни са другима и једни уз друге стварали мрежу познанстава и искустава важних за њихов развој, каријере али и живот – истиче Милош Kовачевић, пројектни координатор у Центру.

Да пројекти имају позитиван ођек говоре ријечи Вање Илић о Kошаркашком кампу који је реализован са циљем повећања међусобног разумијевања младих из општина Лакташи, Бихаћ, Челинац, Србац, Градишка и Мркоњић Град а који је окупио 28 средњошколаца.

Осим што су играли кошарку, учествовали су у радионицама ненасилне комуникације са акцентом на фер – плеј, навијање са поштовањем, слободу, толеранцију..

– На овај пројект смо поносни обзиром да смо добили инфомације да су се неки од учесника активирали у омладинским организацијама на локалном нивоу, а остварили смо и дугорочне везе са колегама из свијета спорта – рекла је Илићева.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име