КО СУ НАЈСРЕЋНИЈИ ЉУДИ НА СВИЈЕТУ?

0
57

Земље попут Норвешке, Данске, Финске, Шведске и Исланда често се рангирају високо на листама земаља у којима се људи осјећају најсрећнијима и најзадовољнијима.

Ове земље су увијек биле у првих десет у извјештају о индексу свјетске среће од када је први пут објављен 2013. То не може бити случајност и у њима дефинитивно постоји нешто посебно по чему се истичу од остатка свијета.

Портал Бриџит аајд је издвојио неколико разлога зашто су људи који живе у тим нордијским земљама најсрећнији.

Радно вријеме
Скандинавци не жуде да постану милионери. Знају како да буду вриједни на послу и да уживају у томе, али доста времена проводе и са породицом и пријатељима и посвећени су својим хобијима. Све то могу јер имају мало више времена него остали.

Наиме, у Данској људи раде 37 сати недјљно, за разлику од већине других земаља гдје се ради најмање 40 сати недјељно. Већина запослених с посла иде око 16 часова, тако да имају доста времена за све.

Да би били ефикасни и стигли све у року, Данци не губе вријеме на ћаскање с колегама јер знају да ће тако брже завршити све што треба. Такође, код њих је уобичајено да комбинују рад из канцеларије и од куће.

Kод Данаца је и одмор мало другачији него код других – имају пет седмица годишње слободно. А ако им је посао толико напоран да им угрожава ментално здравље, они могу да узму такозвано одсуство због стреса.

У Финској запослени такође имају право да организују посао тако да с њега оду три сата раније или касније, па тако могу да се посвете и другим стварима. У Норвешкој, ако се разболите, можете да добијете до три недеље плаћеног одсуства.

Боравак у природи
Боравак на отвореном је пун погодак за наше здравље, а Скандинавци знају како да то искористе максимално и имају назив за то – „friluttsliv“.

Упркос хладноћи, они су скоро увијек напољу, па чак имају и изреку и за то – „Не постоји лоше вријеме, постоји само лоша одјећа“.

Зато они током скоро цијеле године пјешаче, кампују. Чак и фирме охрабрују своје запослене за проводе вријеме напољу, и у току радног времена.

Подршка родитељству
На Исланду младе маме добијају девет мјесеци плаћеног одсуства, а тате три месеца. У Шведској новопечени родитељи добијају до 480 дана плаћеног одсуства, а тад добијају 80 одсто своје плате.

Труднице и породиље могу да раде за четвртину мање од пуног радног времена све док дијете не напуни осам година. Такође, добијају накнаду за дијете све док оно не напуни 16 година.

Нема стреса због новца
Сви ми највећи дио новца којим располажемо обично трошимо на оно основно – храну, лијекове, школовање. То није случај са нордијским земљама. Тамо су здравствена њега и образовање бесплатни.

Притом, незапослени примају помоћ.

Вјерују једни другима
Вјеровати неком значи вјеровати у то да и он као и ти може да буде искрен и да такође брине за опште добро. Тако су дружења пријатнија, а везе које Скандинавци граде међу собом – јаче.

Такође, у нордијским земљама има знатно мање криминала него другдје у свијету, па се људи осјећају сигурно. Тамо заиста вјерују да ће им неко вратити новчаник ако га изгубе.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име