ДАНАС СЕ ОБИЉЕЖАВА СВЈЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА

0
23

1948. године основана је Свјетска здравствена организација са сједиштем у Женеви и тренутно броји 194 државе чланице.

Од 1950. године, под покровитељством свјетске здравствене организације, на данашњи се дан обиљежава Свјетски дан здравља. Ове године је то под слоганом „Изградња праведнијег, здравијег свијета“.

У Свјетској здравственој организацији истичу како је крајњи циљ ангажмана ове организације да сви људи имају приступ основним здравственим услугама без обзира на социјални статус, но сам слоган указује да је неравноправност и те како видљива, и на глобалној и на регионалној разини.

Kорона вирус је неправедно утицао на неке људе, погоршавајући већ постојеће неједнакости у здравству и добробити унутар, као и између земаља, саопштила је Свјетска здравствена организација (СЗО).
Поводом Свјетског дан здравља, 7. априла, СЗО подсјећа да су унутар земаља, болест и смрт од корона вируса биле веће међу групама које су дискриминисане, сиромашне, социјално искључене и у лошим су свакодневним животним и радним условима, укључујући хуманитарне кризе.

Процјењује се да је пандемија прошле године довела између 119 и 124 милиона људи у екстремно сиромаштво. Постоје и увјерљиви докази да је то повећало родне разлике у запослености, тако што су жене у посљедњих 12 мјесеци остајале без посла више него мушкарци.
СЗО подсјећа да вакцине саме неће превладати корона вирус и да је и даље важна роба попут медицинског кисеоника и личне заштитне опреме, као и поуздани дијагностички тестови и лијекови.

“Барем половина свјетске популације још нема приступ основним здравственим услугама. Више од 800 милиона људи троши најмање десет одсто прихода свог домаћинства на здравствену заштиту, а из џепа сваке године готово 100 милиона људи доводи у сиромаштво”, навела је та организација УН.

Многе земље, како се наводи, суочавају се с изазовима у налажењу ресурса за конкретну акцију, па ће бити од виталне важности обезбиједити да инвестиције имају највећи утицај на оне којима је најпотребније и да заједнице у неповољном положају буду укључене у планирање и примјену тих програма.

СЗО наводи и да је потребно изградити безбједне, здраве и инклузивне четврти и ојачати системе података и здравствених информација.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име