КО ЈЕ ПОРФИРИЈЕ ПЕРИЋ, НОВОИЗАБРАНИ ПАТРИЈАРХ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

0
82

Нови патријарх Српске православне цркве је досадашњи митрополит загребачко-љубљански Порфирије Перић.

Рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју. Прво је од троје деце Радивоја и Радојке Перић, који су се, после Другог светског рата, из села Осиње крај Дервенте у Босни и Херцеговини доселили у Војводину.

На крштењу је добио име Првослав. Основношколско образовање стекао је у Чуругу, а гимназију „Јован Јовановић Змај“, завршио је у Новом Саду 1980. године.

Похађао је студије археологије на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Убрзо је почео да студира и на Богословском факултету Српске Православне Цркве, на којем је и дипломирао 1987. године.

Прије тога замонашен је у манастиру Дечани,а по завршетку факултета отишао је на постдипломске студије у Атину где је остао до 1990. године.

По благослову епископа бачког Иринеја, 6. октобра 1990, отишао је у манастир Kовиљ. Тамо је 21. новембра 1990. године рукоположен у чин јеромонаха.

„Монах сам постао јер сам у Цркви трагао за оним што она заиста нуди и због чега једино постојимо на овом свијету, јер Бог није ни Хрват, ни Србин, ни Нијемац – он је љубав, а Црква није на овом свијету да бисмо ми били бољи људи, или да би се бавила социјалном правдом – она постоји јер нема човјека који се не пита о смислу својег постојања“, рекао је Порфирије једном приликом објашњавајући зашто је постао монах.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве га је на свом редовном засједању 14. маја 1999. изабрао за викарног епископа јегарског при Епархији бачкој.

Одбранио је докторску дисертацију “Могућност познања Бога код апостола Павла по тумачењу Светог Јована Златоуста” на Богословском факултету Универзитета у Атини (2004).

Савјет Републичке радиодифузне агенције (РРА) га је изабрао 29. јула 2008. за свог предсједника.

У периоду 2010—2011. био је епископ војни, а затим координатор за сарадњу Српске православне цркве и Војске Србије.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве га је на свом редовном мајском засједању 24. маја 2014. изабрао за митрополита загребачко-љубљанског.

Своје стручне богословске радове је објављивао у часописима у земљи и у свијету.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име