ЈОШ СЕ ЧУЈУ ЈАУЦИ СА ДРАКУЛИЋА! ДАНАС ОБИЉЕЖАВАЊЕ 79 ГОДИНА ОД ОВОГ СТРАШНОГ ЗЛОЧИНА

0
15

У Цркви Светог великомученика Георгија у бањалучком насељу Дракулић почело је богослужење у оквиру обиљежавања 79 година од покоља више од 2.300 Срба, које су убиле усташе у овом и околним селима Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

Светој литургији присуствују потомци жртава усташког покоља, становници Дракулића и околних села, те представници удружења проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

Kод Спомен-костурнице у Дракулићу у 12.00 часова биће служен помен за убијене Србе, док је у 12.10 часова предвиђено полагање вијенаца и цвијећа.

Помену ће присуствовати предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, делегација Народна скупштине, као и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Најављено је и присуство конзула у Генералном конзулату Амбасаде Србије у Бањалуци, руководства града Бањалука, представника невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и НОР-а, Удружења потомака жртава усташког злочина “7. фебруар 1942. година Бањалука” и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука.

Обиљежавање овог историјског догађаја организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, поштујући закључке Републичког штаба за ванредне ситуације који се односе на епидемиолошку ситуацију изазвану вирусом корона.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над Србима у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дијете.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног “Тјелесног здруга Анте Павелића”, усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка – сјекирама, ножевима и крамповима.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име