АЛАРМАНТНО ОТКРИЋЕ НАУЧНИКА: КОРОНА УТИЧЕ НА ПЛОДНОСТ МУШКАРАЦА

0
46

Научници су објавили алармантно упозорење да потенцијални штетни ефеки вируса корона на плодност мушкараца пријете да униште човјечанство и након што се пандемија заврши.

Истраживаци са Универзитета за науку и технологију Хуаџонг у Вухану позивају на хитна истраживања дугорочних посљедица инфекције Covid 19 на плодност мушкараца због појаве многобројних доказа о смањеној покретљивости сперматозоида, њиховом мањем броју и оштећењу тестиса.

„Сматрамо да је потребно хитно праћење стања мушких пацијената заражених вирусом корона током опоравка“, рекли су микробиолог Ју Тијан и репродуктивни биолог Ли-куан Џоу, пренио је Спутњик.

SARS-Cov-2, вирус који узрокује болест ковид-19, улази у људско тијело путем ензима који је присутан у бројним виталним органима, укључујући плућа, срце, бубреге и цријева.

То их оставља подложнима значајним оштећењима јер се вирус ту настани и почиње неконтролисано да се умножава.

Рецептор ензима налази се у респираторном, дигестивном, циркулацијском, неуролошком и потенцијално чак и у мушком репродуктивном систему.

Прелиминарне студије утврдиле су присуство вируса у узорцима сперме пацијената оболелих од Covid-19.

Истраживачи са њемачког и иранског универзитета извјештавају о директним доказима о оштећењу тестиса након инфекције короном.

Они су открили маркере упале у узорцима ткива 84 пацијента с Covid-19 од укупно 189 узорака.

Тимови су тестирали квалитет сперме и тражили знаке оксидативног стреса код пацијената.

Открили су да су упала и ћелијски стрес двоструко јачи код обољелих од Covid-19 од контролне групе.

Забрињавајуће је да су сперматозоиди заражених пацијената три пута спорији, а такође, и сам број сперматозоида био је драматично нижи.

„Ови ефекти на ћелије сперме повезани су с нижим квалитетом сперме и смањеним потенцијалом плодности“, казао је лидер тима истраживаца Бехзад Хајизадех Малеки.

„Иако су ови ефекти показали тенденцију да се временом побољшају, они су остали значајно повећани код пацијената с короном, а размера ових промена, такође, је повезана са тежином болести“, додао је он.

Ако се ови налази потврде и поткрепе додатним истраживањима, то пријети да се усагласи с постојећим кризама плодности у многим западним земљама.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име